Premiul Nobel pentru Literatură: O autoare chineză pe cale să spargă tradiția eurocentrică

Premiul Nobel pentru Literatură, o distincție istorică marcată de o dominare a autorilor occidentali, ar putea face loc unei schimbări semnificative în acest an. Autoarea chineză Can Xue,...

Premiul Nobel pentru Literatură, o distincție istorică marcată de o dominare a autorilor occidentali, ar putea face loc unei schimbări semnificative în acest an. Autoarea chineză Can Xue, recunoscută pentru stilul său avangardist, este considerată o favorită de critici. Comparată adesea cu Franz Kafka datorită atmosferei sale irealiste și întunecate, Can Xue ar putea să reprezinte o nouă direcție în alegerea laureaților.

Bjorn Wiman, șeful departamentului cultural al cotidianului Dagens Nyheter, a declarat că decizia comitetului de a premia o autoare dintr-o regiune lingvistică non-europeană ar putea surprinde elita culturală. Aceasta ar putea însemna o recunoaștere a diversității literare globale și un semnal important că Academia Suedeză își extinde orizonturile.

În plus, comentariile analiștilor sugerează că literatura din China, deși vastă, nu este suficient de reprezentată în istoria premiilor Nobel, iar o alegere ca a lui Can Xue ar putea corecta această nedreptate. În trecut, premiul a fost atribuit rar scriitorilor din afara Europei, dar recent au fost semne că această tendință s-ar putea schimba.

Cu premiul de 11 milioane SEK (peste 970.000 de euro) la orizont, atenția se îndreaptă către anunțul câștigătorului, care va avea loc joi, promițând să dezvăluie cine va deveni noul laureat al prestigiosului Nobel.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article