Afaceri murdare în penitenciar: Doi bărbați condamnați pentru corupție

La 20 septembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat un fost șef al Serviciului juridic al unui penitenciar din Republica Moldova și complicele său pentru trafic de influență (infracțiune...

La 20 septembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat un fost șef al Serviciului juridic al unui penitenciar din Republica Moldova și complicele său pentru trafic de influență (infracțiune prevăzută la art.326 alin. (1) din Codul penal).

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2023 de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că ex-angajatul penitenciarului a pretins de la un deținut care se deținea în Instituția penitenciară unde activa juristul – 2000 Euro, pentru a influența un judecător să admită cererea condamnatului de eliberare condiționată înainte de termen. Banii pretinși au fost transmiși sub controlul CNA prin intermediul unui complice juristului instituției penitenciare. Complicele a primit de la juristul inculpat – 200 Euro din suma pretinsă.

Urmărirea penală a durat patru luni, iar procesul de judecată a durat un an și patru luni, inculpații nerecunoscând vina în comiterea infracțiunii incriminate.

Instanța de judecată i-a recunoscut vinovați pe ambii inculpați și le-a aplicat pedeapsă în formă de amendă în valoare de 125 000 de lei cu privarea inculpatului ex-jurist de dreptul de a ocupa funcția de jurist în instituțiile penitenciare din Republica Moldova timp de cinci ani. Totodată instanța a decis confiscarea de la inculpați a contravalorii sumei de 2000 de euro, considerată ca fiind utilizată pentru comiterea infracțiunii, menținerea sechestrului aplicat asupra bunurilor inculpatului jurist pentru a garanta executarea amenzii aplicate, încasarea în mod solidar de la inculpați a sumei de 4200 lei pentru efectuarea expertizei judiciară și trecerea în folosul statului a corpului delict – o bancnotă cu nominalul de 100 euro.

Sentința urmează a fi atacată de acuzatorul de stat cu apel la Curtea de Apel Chișinău în partea unui inculpat, din motivul dezacordului cu pedeapsa aplicată acestuia.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă. 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article