Inundațiile din Nepal fac ravagii: Bilanțul morților ajunge la 100, iar autoritățile anunță evacuări

Autorităţile din Nepal au închis şcolile pentru trei zile după ce alunecările de teren şi inundaţiile declanşate în urma a două zile de ploi torenţiale. Inundaţiile au provocat...

Autorităţile din Nepal au închis şcolile pentru trei zile după ce alunecările de teren şi inundaţiile declanşate în urma a două zile de ploi torenţiale.

Inundaţiile au provocat moartea a 100 de persoane, alte 67 fiind date dispărute, au anunţat duminică autorităţile, potrivit Reuters, transmite breakingnews.md, cu referire la stirileprotv.ro.

Inundaţiile au paralizat traficul şi activităţile obişnuite în valea Kathmandu, regiune unde au fost înregistrate 37 de decese şi unde locuiesc patru milioane de persoane. Tot în această regiune este situată şi capitala ţării.

Autorităţile au spus că studenţii şi părinţii acestora s-au confruntat cu dificultăţi după ce universităţile şi clădirile unităţilor de învăţământ au fost avariate de ploi şi necesită reparaţii.

„Am îndemnat autorităţile competente să închidă şcolile în zonele afectate pentru trei zile”, a declarat pentru Reuters Lakshmi Bhattarai, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În unele zone ale capitalei s-a înregistrat o cantitate de ploaie de până la 322,2 mm, ceea ce a provocat creşterea nivelului râului Bagmati cu 2,2 metri peste limita de pericol, potrivit experţilor.

Duminică dimineaţă situaţia părea să se amelioreze după ce ploile au slăbit în intensitate în multe locuri, a spus Govinda Jha, un meteorolog din capitala ţării.

„Sunt posibile câteva averse izolate, dar ploile torenţiale sunt puţin probabile”, a spus el.

Meteorologii oficiali din Kathmandu au spus că ploile intense au fost provocate de un sistem de presiune joacă în Golful Bengal, care s-au extins şi peste zone din ţara vecină India.

Dezvoltarea neplanificată amplifică riscurile schimbărilor climatice în Nepal, susţin climatologii de la Centrul internaţional pentru dezvoltarea montană integrată (ICIMOD).

„N-am mai văzut niciodată inundaţii de o asemenea amploare în Kathmandu”, a spus Arun Bhakta Shrestha, specialist în riscuri ecologice din cadrul centrului.

Într-un comunicat, Centrul a îndemnat guvernul şi urbaniştii să „urgenteze” investiţiile şi planurile de infrastructură pentru sisteme subterane de ape pluviale şi canalizare, atât proiecte „gri” sau tehnologice, cât şi proiecte „verzi” sau bazate pe natură.

Impactul ploilor a fost agravat de canalizarea ineficientă în urma proiectelor neplanificate de urbanizare, construcţiilor realizate în zone inundabile, lipsa zonelor pentru retenţia apei, precum şi supraconstruirea pe malurile râului Bagmati.

Cu toate acestea, nivelurile râului Koshi, din sud-estul Nepalului, au început să scadă, a spus Ram Chandra Tiwari, un înalt funcţionar din regiune.

Acest râu, care provoacă inundaţii devastatoare în statul indian Bihar (est) aproape în fiecare an, a depăşit limita de pericol şi a ajuns la un nivel triplu faţă de normal, a spus el.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article