O îngrijitoare moldoveancă, în vârstă de 50 de ani, a ajuns să fie judecată în Italia în urma unor acuzații de înșelăciune după ce i-a fost oferit în dar un apartament și sume de bani din partea unui pensionar italian în vârstă de 90 de ani, soțul femeii pe care aceasta o îngrijea.
Procesul, relatează Gazzetta di Parma, s-a încheiat recent și a fost condus de judecătorul Francesca Merli de la Tribunalul din Parma, în regiunea Emilia-Romagna, transmite breakingnews.md cu referire la rotalianul.com.
Odiseea judiciară a femeii moldovence s-a încheiat din fericire cu achitarea acesteia din lipsă de probe.
Procurorul Marirosa Parlangeli ceruse o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, precum și o amendă de 500 de euro.
Totul a început în 2014, când moldoveanca a fost angajată să aibă grijă de o femeie bolnavă, soția bărbatului nonagenar.
Însă, în scurt timp, relația ei cu soțul asistatei a atras atenția familiei. Potrivit relatărilor copiilor bărbatului, între acesta și îngrijitoare s-au dezvoltat legături „excesive” și „cu interes”, în timp ce badanta a susținut că era vorba doar de prietenie.
Pensionarul italian a recompensat-o pe îngrijitoare cu diferite sume de bani și un apartament renovat, ceea ce i-a determinat pe moștenitorii săi să depună o plângere, acuzând-o de exploatarea vulnerabilității tatălui lor.
Îngrijitoarea a fost concediată atunci când starea soției bărbatului s-a deteriorat și a necesitat îngrijiri continue, ea decedând în 2018.
Între timp, se pare că legătura dintre bărbatul nonagenar și îngrijitoare s-a consolidat, fapt remarcat inclusiv de noua îngrijitoare care înlocuit-o pe moldoveancă.
Ea a povestit în instanță despre momente de afecțiune între cei doi și despre comportamentul îngrijitoarei, care ar fi purtat haine sumare și obișnuia să se bronzeze în bikini pe terasa locuinței.
Suspiciunile moștenitorilor au crescut când au descoperit în ziar un anunț legat de o locuință din Trecasali, care fusese donată de tatăl lor îngrijitoarei. Aceștia au constatat și retrageri suspecte din contul bancar comun cu tatăl lor.
Întrebat despre aceste tranzacții, bărbatul a spus că erau împrumuturi, deși nu existau dovezi privind rambursarea lor.
Procurorul Marirosa Parlangeli a subliniat în pledoaria sa că nu era necesar ca bătrânul să fi fost complet lipsit de capacitatea de a înțelege, ci era suficient ca acesta să se afle într-o stare de vulnerabilitate, pentru a susține acuzația de înșelăciune.
Avocatul moștenitorilor, Francesco Loise, a cerut o despăgubire de 80.000 de euro, susținând că „se făceau retrageri, se dădeau telefoane, iar banii dispăreau”.
Pe de altă parte, avocatul badantei, Dario Ugolini, a argumentat că bărbatul era încă lucid și independent, spunând:
„Despre ce vorbim aici? Acest om era foarte stăpân pe sine, iar familia știa bine cât de econom era.”
El a sugerat că bărbatul, care a supraviețuit doar câteva luni după moartea soției sale, ar fi fost generos din alte motive, făcând aluzie la faptul că bărbații în vârstă pot fi influențați de iluzia unei ultime tinereți.
Astfel, în final, instanța a decis achitarea îngrijitoarei, invocând lipsa de probe suficiente pentru a dovedi acuzațiile.