Vasile Bolea: Moldova se află în fața unei alegeri – să meargă pe calea războiului împreună cu UE și NATO sau să păstreze pacea

Deputatul Parlamentului Republicii Moldova Vasile Bolea a declarat, în cadrul unui briefing susținut în fața Ministerului Apărării de la Chișinău, că astăzi țara are de ales între a...

Deputatul Parlamentului Republicii Moldova Vasile Bolea a declarat, în cadrul unui briefing susținut în fața Ministerului Apărării de la Chișinău, că astăzi țara are de ales între a merge pe calea războiului și a degradării împreună cu UE și NATO sau a păstra pacea, neutralitatea și independența.

Bolea a reamintit că Moldova a devenit stat independent în 1991. Neutralitatea este văzută ca o garanție a securității și stabilității, permițând țării să evite implicarea în conflicte militare și să mențină relații bune cu statele vecine. Aderarea la NATO contravine acestui principiu.

„NATO este o amenințare la adresa suveranității noastre și suntem târâți acolo prin zeci de acorduri secrete. Se vorbește despre „consolidarea capacităților de apărare”, dar aceasta nu este altceva decât o pregătire ascunsă pentru militarizarea activă a Republicii Moldova”, a declarat Vasile Bolea.

Țările UE își măresc în mod activ bugetele de apărare și presează Moldova să facă același lucru. Autoritățile germane încearcă să intimideze spunând că dacă Ucraina nu rezistă, Moldova va fi următoarea. Aceeași poziție este susținută și de președintele Republicii, Maia Sandu, care face apel la partenerii occidentali să-și sporească sprijinul. În opinia lui Bolea, aceasta este o inducere a fricii și o încercare de a atrage Moldova în conflict.

„În loc să investim în școli, spitale, drumuri și pensii, suntem forțați să ne pregătim pentru un război de care poporul nostru nu are nevoie”, a declarat Bolea.

Parlamentarul a adăugat că este mai important pentru Moldova să-și mențină neutralitatea și să-și concentreze eforturile pe ceea ce este cu adevărat important pentru Republica Moldova și cetățenii săi. Dacă țara va fi târâtă în conflict, în loc de dezvoltare și prosperitate, va începe o nouă etapă de degradare în toate sferele.

„Nu avem nevoie de baze militare pe teritoriul Moldovei și de soldați străini sub ferestrele noastre. Moldova este o țară pașnică, care trebuie să-și cheltuiască resursele pe ceea ce este cu adevărat important pentru oamenii din țară”, a rezumat Vasile Bolea în cadrul briefingului.

In this article