Parlamentul Georgiei a adoptat marți un proiect de lege controversat care restrânge drepturile LGBTQ+, asemănător cu legislația din Rusia vecină. Proiectul, introdus de partidul de guvernământ Visul Georgian, interzice căsătoriile între persoane de același sex, adopția de către cupluri de același sex, schimbarea genului, susținerea publică a relațiilor și persoanelor LGBTQ+ și prezentarea acestora în mass-media.
Legea a fost aprobată cu 84 de voturi pentru și niciunul împotrivă, în absența opoziției care a boicotat votul. Proiectul de lege, intitulat „privind valorile familiei și protecția minorilor”, va trebui să fie semnat de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili sau, în caz de refuz, de președintele parlamentului.
Criticii, inclusiv grupurile pentru drepturile omului, au condamnat legea pentru că pune relațiile homosexuale pe același plan cu incestul, reflectând un regim similar cu cel adoptat în Rusia. Această măsură urmează adoptării legii anti-ONG privind influența străină, care a generat proteste ample și condamnare internațională.
Uniunea Europeană a avertizat că legislația georgiană „subminează drepturile fundamentale” și ar putea afecta negativ parcursul de integrare europeană al Georgiei, cu posibile repercusiuni asupra relațiilor UE-Tbilisi. Procesul de aderare a Georgiei la UE este acum considerat „înghețat”.
În plus, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunțat sancțiuni împotriva a doi oficiali georgieni pentru „încălcări grave ale drepturilor omului” și a impus restricții privind vizele pentru mai mult de 60 de persoane georgiene implicate în subminarea democrației.
Adoptarea legii reflectă o schimbare de direcție pentru Visul Georgian, care, după un început pro-occidental, a adoptat în ultimii ani poziții mai conservatoare și anti-occidentale. Criticii consideră că această schimbare pune în pericol candidatura Georgiei la aderarea la UE și întărește legăturile cu Kremlinul.