Vasile Tarlev critică sistemul bancar: Procente exagerate care sufocă agricultorii

Candidatul la prezidențiale și fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a tras un semnal de alarmă într-o postare recentă, atrăgând atenția asupra stării actuale a agriculturii în...

Candidatul la prezidențiale și fostul premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a tras un semnal de alarmă într-o postare recentă, atrăgând atenția asupra stării actuale a agriculturii în țară. Tarlev a descris sectorul agricol ca fiind în prag de faliment, subliniind dificultățile cu care se confruntă agricultorii din cauza lipsei de susținere și a presiunilor financiare.

 

„Situația în agricultură este catastrofală. Marea majoritate a agricultorilor sunt în prag de faliment. Băncile care au creditat agricultorii merg cu executorii lor prin câmp, acum când ei trebuie să facă lucrările de toamnă. Umblă și confiscă tractoare și tehnică din câmpuri, pentru că nu s-a achitat creditul la timp. Dar ei nu au de unde, pentru că în ramură s-a creat o situație catastrofă”, a declarat Tarlev.

 

El a criticat lipsa dialogului și a sprijinului real din partea statului, atât în privința dezvoltării, cât și a exportului, menționând că sistemul bancar este unul dintre principalele obstacole pentru agricultori.

 

„Problemele importante sunt – lipsa de dialog, susținerea eficientă și reală, atât la dezvoltare, cât și la export, și nu în ultimul rând – sistemul bancar de creditare – niște procente exagerate”, a menționat politicianul.

 

Fostul premier a menționat că producătorii locali nu pot concura pe piață din cauza costurilor ridicate, în special a celor legate de prețurile mari la gaze.

 

„Marea majoritate a producătorilor au acumulat materie primă încă de anul trecut, au produs marfa, depozitele sunt pline, dar au introdus în prețul de cost cheltuielile pentru gaze majorate. Astfel, mărfurile producătorilor noștri nu sunt concurente din punct de vedere al prețului”, a precizat acesta.

 

În încheiere, Tarlev a menționat că principalii indicatori economici ai țării se află pe o pantă ascendentă negativă.

„Ce e în creștere la noi? Inflația, prețurile, procentele creditelor bancare, deficitul bugetar, datoria externă…”, a conchis fostul premier.

In this article