Muncitori căzuți de la înălțime: Lucrările pe șantier, oprite

Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică (INST) informează despre sistarea lucrărilor de construcție la complexul „Satul German” din comuna Băcioi. Decizia a fost luată după ce șase lucrători au...

Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică (INST) informează despre sistarea lucrărilor de construcție la complexul „Satul German” din comuna Băcioi. Decizia a fost luată după ce șase lucrători au căzut de la înălțime pe data de 26 august.

Totodată, INST anunță că accidentul s-a produs din cauza nerespectării controlului calităţii şi recepţiei lucrărilor. Astfel, urmează să fie efectuată o expertiză tehnică.

„În urma controlului de specialitate efectuat de către reprezentanții INST, s-a constatat prăbușirea planșeului ultimului etaj autorizat (1E) aflat în fază de execuție, din cauza nerespectării prevederilor normativului în construcții NCM F.02.03.2005 – Executarea, controlul calității şi recepția lucrărilor din beton şi beton armat monolit”, scrie într-un comunicat emis de Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică.

Astfel, ca urmare a controlului de specialitate din data de 26 august 2024, INST a emis o prescripție de sistare a lucrărilor de construcție pe șantier, inclusiv s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice care să ateste starea tehnică a obiectivului în construcție în urma evenimentului.

De asemenea, persoanele implicate în execuția lucrărilor, inclusiv persoanele cu funcție de răspundere, au fost citate la sediul Inspectoratului pentru data de 28 august, în scopul examinării documentației de proiect și verificarea respectării legislației și a documentelor normative în vigoare.

INST reamintește că nesesizarea în termen de 24 de ore a Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică în cazul producerii unor accidente tehnice la construcțiile în execuție și la cele în exploatare se sancționează conform legii, după cum urmează:

  • Cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei fizice;
  • Cu amendă de la 180 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere;
  • Cu amendă de la 250 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Breakingnews.md amintește că mai mulți muncitori au căzut luni, 26 august, de la înălțime. Incidentul s-a produs pe teritoriul unui șantier de construcții de pe bulevardul Dacia, municipiul Chișinău.

Pe lângă Poliție, la fața locului a intervenit și reprezentantul Inspectoratului pentru Protecția Muncii și reprezentanții Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică în Construcții și Urbanism. Pe acest caz a fost pornit un proces penal.

Potrivit Alei Nemerenco, urmare a incidentului, cinci persoane au ajuns la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Una dintre ele a refuzat spitalizarea. Două persoane ar avea fracturi ale coloanei vertebrale, iar altele două – traumatisme mai ușoare.

Ulterior, compania care ridică clădirea de la Botanica a contrazis declarațiile Alei Nemerenco. Agentul economic susține că doar doi dintre angajații săi au rămas în spital și nimeni nu a suferit traumatisme grave în urma incidentului.

In this article