CEC propune deschiderea a 278 de secții de votare în diaspora pentru alegerile din toamnă

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, se preconizează deschiderea a 278 de secții de votare în afara țării. Această cifră este de...

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, se preconizează deschiderea a 278 de secții de votare în afara țării. Această cifră este de aproape două ori mai mare față de numărul de secții deschise pentru scrutinul din 2021.

Cele mai multe secții de votare ar urma să fie deschise în Italia – 62 la număr. Țara este urmată de Federația Rusă, unde Comisia Electorală Centrală propune să fie deschise, în total, 29 de secții de votare. În top se mai află Germania, cu 23 de secții, Franța și SUA – 21, Marea Britanie – 17, România – 16, Spania și Irlanda – 11. În Ucraina, țară aflată în război, ar putea fi deschise 5 secții de votare, potrivit datelor CEC.

„În analiza posibilelor locații ale secțiilor de votare din străinătate, sunt luate în calcul și indicate datele deținute de CEC privind dinamica participării la alegeri a cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova la toate secțiile de votare constituite anterior peste hotarele țării, precum și informațiile deținute de MAE sau publicate de autoritățile competente ale țărilor gazdă privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate”, informează Comisia Electorală.

Reamintim că alegătorii pot să se înregistreze prealabil, pagina web inregistrare.cec.md, cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024.

CEC reamintește că a planificat resurse financiare pentru organizarea a 209 secții de votare peste hotare, în creștere cu 59 secții de votare comparativ cu ultimul scrutinul parlamentar din 2021, când au fost deschise 150 de secții de votare.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article