La 30 iulie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în privința celei de-a doua dintre cele șapte persoane deferite justiției pentru cauzarea Băncii de Economii un prejudiciu de 11 milioane lei (anterior fiind trimise în judecată alte 5 persoane), fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunilor de escrocherie în proporții mari și spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 190 alin.(5) și art. 243 alin. (3) lit.b) din Codul penal).
Cazul face parte dintr-o serie de dosare penale inițiate în martie 2013 de către Procuratura Generală, pe baza autosesizării, și conexate ulterior cu alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție (CNA). Urmărirea penală a fost efectuată de CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție.
Conform investigațiilor, în decembrie 2011, inculpatul, fiind administrator și fondator al unei companii, acționând în complicitate cu alte persoane, a obținut prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA un credit de 4 400 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând astfel instituției financiare un prejudiciu considerabil. Ulterior, banii obținuți fraudulos au fost transferați către diverse companii pentru a tăinui și deghiza originea lor ilicită. Într-un final, inculpatul a ridicat în numerar mijloace bănești în sumă de 1,3 milioane lei.
Inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Cauza a fost examinată pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a durat 8 luni.
În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 30 iulie 2024, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de complicitate la comiterea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, condamnându-l pentru concurs de infracțiuni la 6,5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a desfășura activitate în domeniul administrării bunurilor pe un termen de 2 ani.
Totodată s-a dispus confiscarea specială în sumă de 1,3 milioane lei din contul inculpatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunilor.
Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.
La 05 iunie 2024, o altă persoană a fost recunoscută vinovată de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost contestată de către acuzatorii de stat, din motiv că nu a fost dispusă confiscarea specială din contul condamnatului în proprietatea statului a contravalorii banilor rezultați din comiterea infracțiunii în sumă de 1,6 milioane lei.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.