Schimbări în declararea mărfurilor poștale: Declarația electronică H6 devine obligatorie

Începând cu data de 1 august 2024, mărfurile din trimiterile poștale internaționale cu valoarea intrinsecă între 150,01 și 1000 Euro vor fi declarate pe baza declarației vamale cu...

Începând cu data de 1 august 2024, mărfurile din trimiterile poștale internaționale cu valoarea intrinsecă între 150,01 și 1000 Euro vor fi declarate pe baza declarației vamale cu set redus de date H6. Aceasta este o declarație vamală electronică ce poate fi depusă în Sistemul Informațional „ASYCUDA World” prin intermediul unui reprezentant, fie acesta un broker vamal sau un operator poștal.

Declarația vamală electronică elimină necesitatea interacțiunii fizice între persoana fizică și funcționarul vamal. Formalitățile vamale pot fi realizate prin operatorul poștal, care va depune declarația vamală, va prezenta documentele justificative suplimentare și va achita drepturile de import corespunzătoare. Destinatarul va achita aceste drepturi prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

Procedura permite persoanelor fizice să declare trimiterile poștale internaționale de la distanță, fără a fi nevoie să se deplaseze la sediul operatorului poștal sau al brokerului vamal. Reprezentantul vamal va depune declarația în Sistemul „ASYCUDA World”, iar funcționarul vamal va efectua controlul vamal al trimiterii (documentar și fizic), va încasa drepturile de import și va acorda liberul de vamă.

Conform art. 219 alin. (2) și art. 221 alin. (1) din Codul Vamal, persoanele fizice sunt scutite de la plata drepturilor de import pentru mărfurile cu valoarea intrinsecă de până la 150 Euro, introduse în țară prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

Atenție! Pentru a beneficia de scutirea de drepturi de import pentru mărfurile cu valoarea intrinsecă de până la 150 Euro, numărul trimiterilor poștale nu poate depăși o trimitere la fiecare 7 zile, indiferent de operatorul poștal utilizat. Această dispoziție nu se aplică trimiterilor care nu conțin mărfuri identice cu cele din trimiterile anterioare.

Trimiterile expediate simultan de același expeditor către același destinatar și care fac obiectul aceluiași contract de transport (waybill) sau aceleași acte de însoțire sunt considerate o singură trimitere. Acestea vor fi taxate corespunzător dacă valoarea mărfurilor depășește suma de 150 Euro.

In this article