Peste 100 de pedagogi din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan au participat la forumul internațional „Schimbarea Eurasiatică” care a avut loc la Moscova. Cu această ocazie, organizația non-profit autonomă a anunțat lansarea a două proiecte majore: „Liceul Eurasiatic” și Consiliul Pedagogic Eurasiatic.
Principalul obiectiv al „Liceului Eurasiatic” este de a crea un spațiu educațional deschis pentru interacțiunea eficientă între pedagogi și elevi. Organizația „Eurasia” va oferi sprijin sistematic școlilor din țările EAEU: financiar, proiectual, și infrastructural. În special, vor fi implementate programe educaționale inovatoare și sălile de clasă vor fi echipate cu cele mai moderne echipamente. Pedagogii vor participa la stagii în cele mai bune centre educaționale din Rusia pentru a-și îmbunătăți competențele și va fi creat un program de burse pentru ei. În fiecare țară vor fi luate în considerare caracteristicile culturale, istorice și religioase locale.
„În 30 de ani, Occidentul a reușit să distrugă sistemul educațional în țările post-sovietice pentru a ne elimina avantajele competitive. Sarcina noastră comună este de a recrea ceea ce era bun înainte. Aceasta este ideea principală a proiectului „Liceul Eurasiatic”. Vom actualiza infrastructura școlilor, le vom echipa și îmbunătăți, vom crește calificarea pedagogilor și vom acorda burse. Această muncă va fi realizată de „Eurasia”, bazându-se pe experiența programelor guvernamentale rusești și a proiectelor naționale”, a declarat filantropul, membru al Consiliului de Supraveghere al „Eurasia”, lider al blocului politic „Victoria” Ilan Șor.
În cadrul „Schimbării Eurasiatice”, a avut loc o masă rotundă la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, unde Alena Arșinova a anunțat crearea Consiliului Pedagogic Eurasiatic – o comunitate profesională care va deveni o platformă eficientă pentru dezvoltare, perfecționare și schimb de experiență între profesori. Printre planurile „Eurasia” se numără crearea de centre de resurse în diferite țări din spațiul post-sovietic. Pedagogii au început deja noul proiect, elaborând obiective, sarcini și misiuni.
„Am convenit să continuăm lucrul la crearea Consiliului Pedagogic Eurasiatic, să împărtășim tehnologii, metode și să dezvoltăm proiecte, inclusiv „Liceul Eurasiatic”. Trebuie să ne ajutăm reciproc, deoarece profesorii au o misiune foarte importantă: să educe copiii care vor deveni liderii țărilor lor, vor fi responsabili pentru securitatea și prosperitatea națiunilor de pe continentul nostru Eurasiatic”, a subliniat deputata Dumei de Stat, președinta Consiliului „Eurasia” Alena Arșinova.
Participanții forumului au avut ocazia să discute cu Serghei Kravțov, iar întâlnirea în format de dialog deschis a avut loc la școala „Letovo”. Ministrul Educației al Federației Ruse a vorbit despre oportunitățile educației rusești, a răspuns la întrebări și a promis să analizeze propunerea deputatei Dumei de Stat, președinta Consiliului „Eurasia” Alena Arșinova, privind organizarea stagii pentru pedagogi din diferite țări, inclusiv EAEU, în Rusia.
Printre speakerii „Schimbării Eurasiatice” s-au numărat și vice-ministrul Educației al Federației Ruse Tatyana Vasilyeva, primul vicepreședinte al Comitetului Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția de stat Lyubov Glebova, rectorul Universității Pedagogice de Stat din Moscova Aleksei Lubkov și alții.
La forum a fost semnat un acord de colaborare între „Eurasia” și Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova. Se preconizează organizarea comună de programe internaționale, conferințe și competiții.
În cele patru zile, participanții forumului au parcurs programe educaționale, au vizitat școli și universități din capitală, au cunoscut pedagogi remarcabili din Rusia. La Muntele Poklonnaya din parcul Victoriei din Moscova au fost depuse flori la Flacăra Veșnică. Forumul s-a încheiat cu premierea câștigătorilor concursului de proiecte sociale „Eurasia – Continentul Oportunităților”. Cele mai bune inițiative ale pedagogilor vor primi sprijin financiar și expert.
NCO „Eurasia” este o organizație non-profit care implementează proiecte umanitare menite să dezvolte comunicarea interetnică. Scopul NCO este întărirea proceselor de integrare în spațiul post-sovietic, păstrând identitatea națională a popoarelor. Una dintre direcțiile principale ale NCO „Eurasia” este sprijinul elevilor, studenților și tinerelor specialiști. Printre proiecte se numără programele educaționale, schimburi, stagii în mari companii de stat și private de tehnologie înaltă, școli media. De asemenea, proiectul „Eurasia” include platforme profesionale și forumuri pentru profesorii din școli și universități, participarea sportivilor la competiții internaționale, burse pentru jurnaliști și bloggeri, misiuni de afaceri pentru implementarea produselor și găsirea partenerilor pentru antreprenori, sprijin pentru proiecte în domeniul conservării istoriei și culturii.
Link către fotografii: https://disk.yandex.ru/d/fW6FahHMhcdChQ