Admitere 2024: Vrei o carieră de succes și un loc de muncă solicitat? Află cum poți aplica la Animație, Game Design sau Multimedia

  Din 22 iulie, universitățile își vor deschide ușile pentru o nouă generație de tineri entuziaști. Astfel, absolvenții liceelor și colegiilor din țară care vor să obțină o...

 

Din 22 iulie, universitățile își vor deschide ușile pentru o nouă generație de tineri entuziaști. Astfel, absolvenții liceelor și colegiilor din țară care vor să obțină o profesie creativă sunt așteptați să-și depună dosarele la patru universități: Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău. În cadrul acestora este implementat Programul Profesiile Viitorului, care presupune studierea specialităților Animație, Game Design și Producție Multimedia.

 

„Este o oportunitate foarte bună pentru studenți să învețe lucruri care nu se predau nici în România, nici în alte țări din Europa de Est. Vorbim aici despre Game Design, care până în Polonia nu se predă aproape nicăieri. De asemenea, studenții vor avea mentori din 4-5 țări, inclusiv mentori din SUA, care vor veni de patru ori pe semestru. Și cel mai important, studenții nu vor învăța doar teorie, dar vor învăța să facă produse la modul practic”, a precizat Vasili Braga, director executiv Asociația COR

 

Tinerii care vor alege una dintre cele trei specialități din cadrul Programului Profesiile Viitorului vor avea posibilitatea să învețe de la profesioniști care activează pe piața industriilor creative, inclusiv designeri, regizori, experți în animație și producție video. Cei care vor să studieze Animație, pot depune dosarele la UTM, UPSC și AMTAP. Pentru Producție Multimedia, dosarele pot fi depuse la USM, iar specialitatea Game Design poate fi studiată la USM, UPSC și UTM.

„Studenții trebuie să țină cont de faptul că, pe lângă staff-ul  pedagogic bine instruit pentru a preda profesiile viitorului, mai sunt și oamenii care vin din afară. Avem parteneriate cu companii precum este Crunchyroll, companii de animație, cei din industria game și facem ore mixte. Studenții noștri sunt cei mai mobili, pentru că fac ore la FabLab, la Tekwill, în facultatea noastră și la Mediacor. Le recomand tinerilor să aleagă UTM, pentru că aici este punctul de tangență între creativitate, artă și inginerie”, a menționat Sergiu Tronciu, decanul Facultății de Design, UTM.

Majoritatea orelor de la cele trei specialități se vor desfășura la Mediacor, centrul de producții și tehnologii pentru industriile de Film, Gaming și New Media din cadrul USM. Totodată, viitorii studenți vor putea fi angajați din primul an de studii și vor putea participa la diferite concursuri, conferințe sau festivaluri internaționale.

 

„La Facultatea de Jurnalism, USM, tinerii pot studia Producție Multimedia și le recomand să aleagă această specialitate, pentru că se pune accent foarte mare pe calitatea produsului și pentru că avem în calitate de cadre didactice profesori de pe piața muncii, gestionari de afaceri mici, mari și mijlocii. De asemenea, se pune un accent foarte mare pe tehnologie, avem laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație și e foarte solicitat acest domeniu”, afirmă Victoria Bulicanu, decan la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

 

Candidații trebuie să depună dosarele online pe eadmitere.gov.md și au posibilitatea să aleagă trei universități a câte trei specialități. Perioada de admitere va avea două etape. Turul I se va desfășura în perioada 22 iulie – 29 iulie, iar turul II, în perioada 10-12 august. Pentru a deveni student în cadrul Programului Profesiile Viitorului, aplică la una dintre universitățile partenere și alege specialitatea care te pasionează! Detalii despre cele trei specialități poți afla pe site-ul Profesiile Viitorului.

Programul Profesiile Viitorului este dezvoltat de Asociația Companiilor de Creație COR și Mediacor, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sub egida Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Culturii, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

 

In this article