În Republica Moldova, tot mai multe femei realizează testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin. Datele statistice arată că ponderea femeilor care au realizat acest test s-a dublat în ultimii trei ani și a crescut de la 36%, în anul 2021, la 62% în anul 2023. Totodată, tot mai multe cazuri de cancer de col uterin care sunt depistate, sunt de gradul I și II.
Aceste și alte realizări, dar și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în acest domeniu au fost discutate în cadrul conferinței „Actualități în screeningul cervical și colposcopie: practici și provocări în contextul umanitar”, care s-a desfășurat la Chișinău.
Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății: „Prevenirea și tratamentul cancerului de col uterin este un obiectiv prioritar pe agenda Ministerului Sănătății. Ne-am angajat în acțiuni de prevenire și reducere a incidenței și mortalității prin cancer de col uterin ca parte a programului național de control al cancerului, iar pentru aceasta dezvoltăm și implementăm politici de sănătate pentru a aduce serviciile de prevenire a cancerului de col uterin mai aproape de populația țintă.”
La eveniment au participat reprezentanți ai Societății de Colposcopie și Patologie Cervicală din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului academic și instituțiilor de învățământ medical, prestatorii de servicii de screening cervical din țară, precum și experți internaționali din România, Ucraina, Polonia, Slovenia, Olanda. Aceștia au făcut schimb de cunoștințe, experiențe și bune practici privind fortificarea serviciilor de screening de col uterin și colposcopie, în conformitate cu recomandările internaționale, în vederea eliminării cancerului de col uterin la nivel național, în conformitate cu angajamentele asumate la nivel global.
Iurie Dondiuc, Președintele Societății de Colposcopie și Patologie Cervicală din Moldova: „Republica Moldova si-a fortificat capacitățile și dispune de toate mecanismele necesare pentru eliminarea cancerului de col uterin. În continuare, rămâne să consolidăm eforturile pentru a spori adresabilitatea femeilor pentru accesarea serviciilor disponibile de screening cervical.”
Astfel, în cadrul conferinței au fost discutate provocările determinate de necesitatea de a continua informarea și convingerea femeilor să se adreseze la medic la timp pentru realizarea testului citologic și să urmeze toți pașii de tratament, în cazul în care este nevoie.
Potrivit experților, la nivel global, cancerul de col uterin rămâne o problemă majoră de sănătate publică, fiind al IV-lea cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul femeilor. Aproximativ 90% dintre cazurile noi de îmbolnăvire și decese continuă să fie înregistrate în țările cu venituri mici și medii.
Mihaela Grigore, Director al Departamentului de Medicină a Mamei și Copilului, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România: „Provocările pe care le întâlnim zi de zi în colposcopie pot fi depășite prin instruirea continuă a profesioniștilor, informarea fetelor și femeilor despre importanța prevenirii cancerului de col uterin, crearea unei infrastructuri corespunzătoare pentru prestarea serviciilor și controlul calității asistenței prestate. Toate aceste componente pot contribui la creșterea adresabilității femeilor și prevenirea cancerului de col uterin.”
Datorită digitalizării serviciilor de colposcopie realizate în ultimii ani în R. Moldova cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și altor parteneri, conexiunea între personalul medical ce prestează servicii de screening cervical va fi și mai mult fortificată, iar în contextul creării rețelei naționale de colposcopie pe întreg teritoriul țării, femeile pot accesa serviciile de colposcopie în caz de necesitate cât mai aproape de comunitatea în care locuiesc.
Natalia Plugaru, Reprezentantă Adjunctă UNFPA Moldova: „În ultimii ani, UNFPA și partenerii săi au realizat intervenții esențiale, printre care este modernizarea celor 12 unități de colposcopie din țară, creând o Rețea digitală de colposcopie care aduce aceste servicii mai aproape de femei în întreaga țară. Această modernizare contribuie la prevenirea cancerului de col uterin și crește rata de salvare a vieților. Îndemnăm toate femeile să se adreseze medicului de familie în prima instanță pentru a face testul PAP.”
Conferința „Actualități în screeningul cervical și colposcopie: practici și provocări în contextul umanitar” a durat două zile și a fost organizată la Chișinău de Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Republica Moldova și IMSP Institutul Mamei și Copilului, sub egida Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și asistența financiară a Guvernului SUA.