Jocurile cripto în care jucătorii pot „câștiga” criptomonede au început să câștige rapid popularitate pe Telegram, această îndeletnicire nu a ocolit nici R. Moldova.
În urmă cu câteva luni, pe una dintre cele mai populare mesagerii, Telegram, a început un adevărat boom în jocurile de tapping, inclusiv în rândul utilizatorilor din Moldova. Cel mai popular joc de astăzi, Hamster Kombat, a fost lansat la sfârșitul lunii martie a acestui an, iar deja la începutul lunii iunie, dezvoltatorii au raportat că jocul a ajuns la 100 de milioane de utilizatori, audiența globală a Telegram este de 900 de milioane, transmite breakingnews.md cu referire la Newsmaker.md.
Canalul oficial de Telegram al jocului a ajuns la aproape 32 de milioane de abonați și a devenit cel mai popular din întreaga mesagerie.
Potrivit scenariului, sunteți un hamster care deține o bursă de criptomonede, scopul jocului este de a crește veniturile bursei de cripto. Mecanica jocului este foarte simplă: utilizatorul trebuie să intre periodic în joc, să facă clic pe moneda cu imaginea unui hamster pe ea: pentru fiecare clic, se acordă puncte de joc. Aceste puncte pot fi apoi cheltuite pe cărți de joc speciale, care oferă venituri pasive sub forma acelorași puncte de joc.
Cardurile care oferă venituri pasive sunt, de asemenea, legate de subiecte și terminologie cripto. După ceva timp, nu mai este necesar să faceți clic pe moneda hamster, deoarece venitul pasiv crește. Dar trebuie să intri în joc cel puțin o dată la trei ore și să colectezi monede.
De ce milioane de oameni „ating” hamsterul? Răspunsul este simplu – ei speră în așa mod să câștige bani. În iulie, dezvoltatorii de jocuri promit să efectueze o „resetare” și, după înregistrarea monedei jocului Hamster Kombat, să distribuie criptomonede, care ulterior va putea fi schimbată pe bani reali la bursele de criptomonede. Cât de mult poți câștiga din asta și obține în realitate nu se știe.
Jocul a devenit foarte popular nu doar pe Telegram, dar și pe alte rețele sociale și mesagerii. Pe Tik-Tok, Instagram și YouTube puteți găsi nu doar videoclipuri virale dedicate Hamster Kombat, ci și canale cu drepturi depline dedicate „hamsterilor” și altor jocuri cripto de pe Telegram.
În acestea se povestește cum poate fi „crescut nivelul” în joc sau jucătorii își arată „fermele”: mai multe telefoane pe care au fost instalate dispozitive speciale care dau clic pe ecran în locul tău.
Nu se știe nimic despre creatorii jocului. Cu toate acestea, după cum a scris Meduza, urmele proiectului se pare că duc în Rusia. Site-ul web al proiectului este înregistrat de registratorul rus și hosting providerul RU-Center. După cum a scris „Холод”, site-ul web al proiectului are instrucțiuni doar în limba engleză, rusă și uzbecă. Pe canalul oficial de YouTube al Hamster Kombat, videoclipul este dublat în două limbi: engleză și rusă.
Cum a început totul
Totul a început cu Notcoin, care a apărut la sfârșitul anului 2023 și care a permis la zeci de milioane de utilizatori Telegram să câștige bani reali. Interfața și mecanica jocului au fost cât se poate de simple (aproape la fel ca în Hamster Kombat): pentru a câștiga monede, trebuia doar să dai clic pe o monedă de pe ecran. Pentru fiecare clic, utilizatorii au primit monede. Jocul era gratuit și, cu banii câștigați în joc, puteai să cumperi un bot care strângea monede pentru tine. Jocul avea și o opțiune suplimentară: puteai câștiga monede abonându-te la diferite canale de Telegram, precum și pentru atragerea de recomandări (care au intrat în joc la recomandarea ta).
Mining-ul pentru acest joc s-a încheiat pe 1 aprilie. Listarea, înregistrarea monedei la bursă, a fost amânată în mod repetat, dar în final moneda a apărut pe cele mai mari trei burse cripto: Binance, Bybit și OKX.
Acum 1 NOT din acest joc, 1.000, costă puțin sub 0,02 de dolari. Pentru a înțelege: Autobot-ul a colectat în mod pasiv aproximativ 375.000 de monede pe zi, ceea ce potrivit cursului de schimb actual este de aproximativ 7,5 de dolari pe zi.
În același timp, jucătorilor li s-au dat sarcini, iar pentru îndeplinirea lor puteau obține monede suplimentare, ceea ce înseamnă mai multe NOT și, respectiv, posibilitatea de a câștiga bani reali. De exemplu, utilizatorii se puteau abona la canale de Telegram sau la conturile X promovate în joc.
Sloganul jocului era „Probabil nimic”, iar comunitatea oficială a jocului a menționat în mod repetat că moneda „probabil” nu valorează nimic. După lansarea jocului, dezvoltatorii au declarat că Notcoin este diferit de alte proiecte.
Pe canalele de Telegram de nișă, utilizatorii au spus că, datorită Notcoin, au reușit să câștige sume de trei cifre și uneori de patru cifre doar jucând un joc gratuit.
Notcoin, ca și Hamster Kombat, a devenit foarte popular, la apogeul popularității acestuia jucau 35 de milioane de oameni. După listarea criptomonedei și oportunitatea de a o vinde, aplicația nu a încetat să funcționeze, dar activitatea a scăzut considerabil.
Creatorii le-au oferit utilizatorilor, ca alternativă la vânzarea monedelor, să-și blocheze temporar monedele pentru a-și îndeplini sarcinile (în mare parte legate de publicitatea pentru alte proiecte) și pentru a câștiga monede: cu cât sunt mai multe monede blocate, cu atât recompensele sunt mai mari. Cu toate acestea, în timpul lunii au existat puține oportunități de a câștiga bani, jucătorii au câștigat doar 1,5 milioane de dolari în criptomonede, cu o capitalizare totală (valoarea tuturor monedelor disponibile) de aproximativ 1,9 miliarde de dolari.
Ce mai este în afară de „hamster” și Notcoin
Există acum zeci de proiecte pe Telegram, a căror esență se rezumă la două acțiuni principale simple:
- intră periodic în joc și adună puncte de joc câștigate („de fermă”).
- Faceți clic pe o monedă sau pe alt obiect desenat de pe ecran pentru a câștiga puncte de joc.
Toate proiectele promit un airdrop pentru utilizatori și promisiunea că jucătorii vor câștiga bani reali din vânzarea monedelor. Jocurile sunt fie absolut gratuite și îți pierzi doar timpul, fie relativ gratuite. În acest caz, le poți juca, dar pentru a le juca cu succes, trebuie să te „promovezi” mai repede decât alții, trebuie să investești bani reali în joc, mai exact criptomonedă.
Pe lângă „hamster”, Telegram are câteva alte jocuri care sunt jucate de zeci de milioane de oameni. Unele dintre ele sunt ca niște simple jocuri care promit să ofere monede utilizatorilor. De exemplu, popularul Catizen de pe Telegram are peste 17 milioane de utilizatori.
Conform scenariului, jucătorii trebuie să crească pisici care vor aduna puncte de joc. Sloganul proiectului este „Play for the airdrop. Heal the world” (Joacă pentru airdrop. Vindecă lumea). Deși proiectul promite să creeze o platformă de tranzacționare în cadrul jocului, este mai degrabă perceput ca un simplu joc și divertisment. Pentru a „crește” rapid în joc, puteți utiliza criptomoneda.
De exemplu, unul dintre utilizatori, un blog de top despre jocul Catizen, care a ajuns în topul 100 cei mai puternici jucători ai proiectului, a susținut că a cheltuit pentru joc criptovalută în sumă de aproximativ 15.000 de dolari. Potrivit calculelor acestuia, din contul promovării accelerate contra cost în joc, creatorii acestuia au primit cel puțin 10 dolari.
Alte jocuri promit posibilitatea de a folosi monedele sau aplicațiile în comunitatea cripto. De exemplu, aplicația Blum promite să creeze (pe baza Telegramului și ca aplicații separate) un schimb de criptomonede descentralizat și să le permită utilizatorilor să schimbe cu ușurință orice monedă cripto. Iar aplicația HOT, conectată la platforma blockchain Near Telegram, propune folosirea jetoanelor HOT câștigate în joc pentru a plăti comisioane la schimbul de criptomonede.
De ce cineva ar trebui să împartă bani și de unde se iau aceștia?
De fapt, airdrops-urile – distribuția criptomonedei către utilizatori – este departe de a fi un fenomen nou. Fostul șef al celui mai mare schimb de criptomonede Binance CIS, iar acum șeful Blum, Vladimir Smerkis, a explicat că airdrops-urile au apărut în 2016.
„Proiectele din domeniul criptomonedei, de exemplu, schimburi, noi blockchain-uri, jocuri, au nevoie de acest lucru pentru a-și recompensa primii adepți. Și acest lucru este necesar pentru ca acești oameni să fie activi în cadrul proiectului”, a spus Smerkis.
El a mai explicat că banii pe care îi primesc jucătorii sunt creați atunci când jetoanele sunt listate la o bursă și sunt cumpărate de oameni care nu au jucat jocul, dar doresc să investească în monede de joc.
În cazul Notcoin, în ciuda sloganului relativ plin de umor și a poveștii creatorilor că, atunci când au creat proiectul, aceștia au avut o „dispoziție punk rebelă” și dorința de a face un cripto token „altfel”, „cinstit”, este important să înțelegeți contextul creării criptomonedei și backgroundul (despre „cinstit” – creatorii jocului susțin că nu au existat jucători care ar fi deținut o mare parte din emisia totală a monedelor, iar jucătorul cel mai de succes nu deținea mai mult de 0,04%).
Notcoin a fost susținut public de fondatorul Telegram, Pavel Durov, iar jocul în sine a avut multe sarcini menite să introducă utilizatorii în subiectele și terminologia criptomonedelor. De exemplu, s-a propus instalarea unui portofel cripto, efectuarea unui depozit sub forma unei anumite cantități de criptomonedă și așa mai departe.
În septembrie 2023, TechCrunch a subliniat că Telegram se transformă dintr-un messenger într-o superaplicație, repetând messengerul chinezesc WeChat (o superaplicație este o aplicație cu multe funcții și aplicații care nu au legătură între ele). Pe lângă funcțiile unui messenger obișnuit, are un sistem de plată intern, iar businessul local poate tranzacționa direct în această aplicație.
Un portofel cripto a apărut deja pe Telegram. Deși aceasta este o aplicație terță, în mod formal arată ca o funcție nativă a messengerului însuși. În plus, messengerul plătește și recompense pentru monetizarea canalelor Telegram în criptomoneda TON (în mod oficial nu este asociat cu Telegram, deși a fost dezvoltat inițial de Durov). Apropo, pentru achiziționarea de bunuri și comerțul electronic, Durov a propus o altă soluție: Telegram Stars, care poate fi achiziționat cu bani reali.
În aprilie, Durov, a anunțat la conferința Token2049 din Dubai o mai mare integrare între Telegram și TON.
Celebrul tehno-bogey rus Wylsacom Valentin Petuhov în recenzia sa nu a exclus că Telegram ar putea fi și în spatele celui mai popular joc Hamster Kombat (utilizatorii care au vizionat acest videoclip au primit puncte suplimentare de joc).
Dar poate că totul este o înșelătorie?
Da, pe fondul popularității „atingerilor”, au existat deja proiecte care au reușit să se transforme în „înșelătorii” primind criptomoneda utilizatorilor. În plus, nimeni, cu excepția dezvoltatorilor înșiși, nu știe exact când va avea loc listarea jetoanelor, dacă va fi efectuată în general și în funcție de ce criterii. Mai mult, este dificil de prezis cu exactitate câți bani vor câștiga de fapt jucătorii.
Pe de altă parte, multe proiecte populare de jocuri, spre deosebire de același Hamster Kombat, au proprietari cunoscuți. Ei au propriile bloguri, dau interviuri și vorbesc la conferințe de specialitate. În plus, proiectele în sine, chiar dacă sunt complet gratuite, datorită publicului lor mare, câștigă bani din publicitatea din cadrul jocurilor.
Distribuirea monedelor și plasarea lor ulterioară pe schimburile cripto în cele mai populare jocuri, potrivit dezvoltatorilor lor, este planificată pentru iunie-iulie, cu toate acestea, după cum arată experiența Notcoin, aceste termene pot fi amânate.
Se știe doar că suma primită va depinde nu de câte puncte de joc a acumulat utilizatorul, ci de venitul său pasiv.