Cetățenii români din Republica Moldova sunt cei mai activi din diasporă la secțiile de vot deschise pentru alegerile europarlamentare 2024. La amiaza zilei, deja peste 30.000 de persoane și-au exercitat dreptul la vot.
În Republica Moldova au votat, până la ora publicării știrii, peste 30.000 de moldoveni cu cetățenia României la alegerile europarlamentare, mai mult decât în alte țări, cum ar fi: Italia, Germania, Spania și Marea Britanie.
Mai mult, luate la un loc, ceea ce înseamnă că țara noastră este lider incontestabil în funcție de prezența la vot, comparativ cu celelalte țări unde există la fel comunități mari de români.
La alegerile din 9 iunie, sunt organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secții de votare, iar în străinătate 915, dintre care 52 în Republica Moldova. Startul votării la aceste alegeri s-a dat în străinătate, prima secție de votare fiind deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora locală.
Votarea se va încheia la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 22:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot. Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024, ora 08:00, ora locală, odată cu închiderea secțiilor organizate pe Coasta de Vest a Americii de Nord.
Pentru Republica Moldova alegerile europarlamentare sunt importante, deoarece eurodeputații urmează să adopta decizii referitoare la țara noastră, sprijinul care ni se acordă și parcursul european al Moldovei.
Europarlamentarii români și comisarii europeni originari de peste Prut au avut întotdeauna un cuvânt de spus pentru Republica Moldova în principalele instituții ale Uniunii Europene, au sprijini ajutorul alocat țării noastre, deciziile care ne influențează și au susținut aderarea Moldovei la UE.
În 2024, vor fi aleși 33 de eurodeputați români. Se întâmplă în ajunul începerii oficiale a negocierilor de aderare, eveniment despre care presa internațională spune că ar putea avea loc pe 25 iunie. În ajunul europarlamentarilor, pe 7 iunie, Comisia Europeană a prezentat raportul care confirmă că am îndeplinit recomandările necesare, pentru a demara procesul.
După ce negocierile încep, Republica Moldova poate obține fonduri de pre-aderare din partea Uniunii Europene. Resursele financiare urmează să fie direcționate pentru inițiative concrete de dezvoltare, iar cuvântul pus de eurodeputați și comisari europeni poate fi deveni sprijin puternic pentru Republica Moldova. Totodată, București deja a promis Chișinăului expertiză și împărtășirea experienței, pe domeniul scrierii proiectelor.
În total, din partea României, pentru alegerile europarlamentare s-au înregistrat 15 candidați.
În total, la alegerile europarlamentare urmează să fie aleși 720 de deputați în Parlamentul UE, din toate țările membre ale UE. Germania va avea 96 de eurodeputați, Franţa – 81, Italia – 76, Spania – 61, Polonia – 53, România – 33, Olanda – 31, Belgia – 22, Grecia, Cehia, Suedia, Portugalia şi Ungaria – câte 21, Austria – 20, Bulgaria – 17, Danemarca, Finlanda şi Slovacia – câte 15, Irlanda – 14, Croaţia – 12, Lituania – 11, Slovenia şi Letonia câte – 9, Estonia – 7, Cipru, Luxemburg şi Malta – câte 6.
Parlamentul European adoptă legi care afectează toate statele membre ale UE, țările care vor să adere la Uniune, dar și cetățenii care vor să călătorească în comunitate sau să se mute acolo. Reglementările se referă la securitate, migrație, politici sociale, drepturi ale omului, economie, mediu, sănătate și la multe alte domenii. Prin vot, moldovenii care dețin și cetățenia unui stat membru al UE vor putea influența aceste procese, care îi vizează și le influențează cotidianul.