Confruntări între deputați în Parlamentul Turciei după destituirea primarului pro-kurd din Hakkari

Destituirea, luni, a unui primar pro-kurd, în sud-estul Turciei, continuă să provoace tensiuni în țară în regiunea respectivă având loc manifestații, dar a dus și la o încăierare...

Destituirea, luni, a unui primar pro-kurd, în sud-estul Turciei, continuă să provoace tensiuni în țară în regiunea respectivă având loc manifestații, dar a dus și la o încăierare între deputați, în Parlamentul de la Ankara, relatează AFP.

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite și reținute în urma unei intervenții a poliției în orașul Hakkari, al cărui primar, Mehmet Siddik Akis, un ales din cadrul Partidului Egalității și Democrației Popoarelor (DEM, pro-kurd), a fost destituit și plasat în arest preventiv luni, după ce a fost acuzat de „apartenență la o organizație armată teroristă”, transmite breakingnews.md cu referire la digi24.ro.

La Ankara, o încăierare, filmată de camere din Parlament, a avut loc între deputați din cadrul Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și din cadrul DEM, care denunțau numirea unui primar interimar la Hakkari. Deputații din cadrul DEM au scandat „umăr la umăr împotriva fascismului”, iar deputați AKP le-au răspuns „Jos PKK!”, potrivit AFP.

Deputați din partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan au smuls banderole din mâinile opozanților, iar în confuzia care a urmat mai mulți aleși au fost trântiți la pământ, potrivit unei înregistrări video postate pe rețele de socializare.

DEM – fostul HDP – este acuzat cu regularitate de Guvernul turc de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată considerată „teroristă” de către Ankara și aliații săi din Occident, o acuzație dezmințită de către partid.

Mehmet Siddik Akis este primul primar pro-kurd destituit după alegerile municipale de la 31 martie, în care DEM a obținut victorii  în 77 de municipalități din Turcia.

Poliția a intervenit împotriva susținătorilor DEM, în care a tras cu gloanțe de cauciuc, potrivit publicației de opoziție Medyascope.

Guvernatorul provinciei Hakkari a interzis orice manifestație până la 12 iunie.

O delegație parlamentară și de lideri din cadrul DEM – a treia forță în Parlamentul turc – s-a dus la fața locului, luni.

Partidul Republican al poporului (CHP), principala formațiune în opoziție, și-a exprimat susținerea față de edilul destituit și a trimis o delegație la Hakkari.

Aproximativ 50 de primari din partidul pro-kurd aleși în 2019 au fost înlocuiți cu administratori – „kayyum” – numiți de către stat.

Fostul copreședinte al formațiunii, Selahattin Demirtas, încarcerat în 2016, a fost condamnat în mai la 42 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de aducere atingere unității statului.

In this article