Chișinău: Miting de solidaritate în memoria copiilor victime ale conflictului din Ucraina

Pe 1 iunie – zi în care Republica Moldova, de rând cu alte zeci de state marchează Ziua Internațională a Copiilor – un grup de persoane s-au adunat...

Pe 1 iunie – zi în care Republica Moldova, de rând cu alte zeci de state marchează Ziua Internațională a Copiilor – un grup de persoane s-au adunat în fața diplomației ruse din Chișinău pentru a comemora copiii uciși în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Cu pancarte în mâini, lumânări și pozele copiilor uciși, membrii Organizației „Stop russian aggression” au pledat pentru pace și au condamnat invazia pe scară largă a Federației Ruse împotriva țării vecine, transmite breakingnews.md cu referire la moldova1.md.

„În această zi, trebuie să ne amintim de cei care nu au putut fi salvați, de acei copii care se puteau distra și bucura de o zi caldă, dar din cauza războiului, viitorul lor a fost schimbat pentru totdeauna sau a dispărut cu totul. Avem puterea să nu tăcem, să vorbim despre asta și să protejăm drepturile fiecărui copil”, au scris membrii organizației pe rețelele de socializare.

De la începutul războiului Rusiei, 537 de copii au fost uciși în Ucraina, 1.275 de copii au fost răniți, 2.067 de copii au fost dați dispăruți, 19.546 de copii au fost răpiți și aproximativ 260 de mii de copii au fost strămutați forțat.

Amintim că, pe 30 mai, Republica Moldova a condamnat politica de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile temporar ocupate de ruși și pe teritoriul Rusiei. Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație în acest sens cu votul a 60 de deputați.

Legislativul de la Chișinău susține că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Rusia față de copiii din Ucraina, cade sub incidența definiției de „genocid”.

Parlamentul Republicii Moldova s-a alăturat, astfel, altor parlamente naționale care au adoptat asemenea declarații și rezoluții, precum Parlamentul European, APCE, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Franța, Islanda, Polonia, SUA și Canada.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
In this article