Val de căldură periculos în estul Indiei: 15 persoane au murit din cauza insolației

Cel puţin 15 decese având drept cauză probabilă insolaţia s-au înregistrat joi în statele din estul Indiei Bihar şi Odisha, au anunţat autorităţile indiene, pe fundalul unui val...

Cel puţin 15 decese având drept cauză probabilă insolaţia s-au înregistrat joi în statele din estul Indiei Bihar şi Odisha, au anunţat autorităţile indiene, pe fundalul unui val sever de caniculă preconizat să continue până sâmbătă, informează Reuters.

India se confruntă cu o vară extrem de fierbinte, iar într-o zonă din capitala New Delhi s-a înregistrat săptămâna aceasta temperatura record de 52,9 grade Celsius, valoare care ar putea fi revizuită însă după ce departamentul meteo va verifica senzorii de la staţia care a făcut înregistrarea.

Deşi temperaturile din nord-vestul şi centrul Indiei sunt prognozate să scadă în zilele următoare, valul de caniculă care a cuprins estul ţării va continua probabil pentru încă două zile, a precizat Departamentul meteorologic din India (IMD), care declară un val de caniculă atunci când temperatura este cu 4,5 până la 6,4 grade Celsius mai mare decât în mod normal.

Joi, au fost raportate 10 decese la spitalul guvernamental din regiunea Rourkela, în statul Odisha, au declarat autorităţile indiene pentru Reuters, iar alte cinci au fost înregistrate în oraşul Aurangabad, situat în statul Bihar, din cauza „insolaţiei”.

„Alte şapte persoane şi-au pierdut viaţa ieri, în timp ce erau transportate la spital, dar cauza exactă a morţii va fi aflată după autopsie”, a declarat Shrikant Shastree, un oficial din Aurangabad.

Guvernul din Odisha a interzis activităţile în aer liber pentru angajaţii săi în intervalul orar 11:00 – 15:00, când temperaturile sunt cele mai ridicate.

Trei persoane au murit probabil de insolaţie în statul Jharkhand, învecinat cu Bihar, a relatat presa locală.

În New Delhi, unde, din cauza temperaturile ridicate, au existat cazuri de păsări şi maimuţe sălbatice care au leşinat sau s-au îmbolnăvit, grădina zoologică din oraş se bazează pe piscine şi pe aspersoare pentru a aduce răcoare celor 1.200 de animale pe care le găzduieşte.

„Am trecut la o dietă estivală, care include o dietă mai lichidă, precum şi toate fructele şi legumele de sezon care conţin mai multă apă”, a declarat pentru agenţia ANI Sanjeet Kumar, directorul grădinii zoologice.

New Delhi, unde vineri sunt aşteptate 43 de grade Celsius, a înregistrat primul deces provocat de caniculă săptămâna aceasta şi se confruntă cu o penurie acută de apă.

Miliarde de persoane din Asia s-au confruntat cu temperaturi caniculare Miliarde de persoane din Asia, inclusiv în ţara vecină Pakistan, s-au confruntat cu temperaturi caniculare – o tendinţă care, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-a agravat din cauza schimbărilor climatice induse de activităţile antropice.

India, unde au loc alegeri naţionale pe fondul caniculei, ocupă poziţia a treia în topul celor mai mari poluatori ai lumii, dar şi-a propus să atingă obiectivul de zero emisii nete până în 2070.

În timp ce canicula afectează o parte din ţară, statele nord-estice Manipur şi Assam s-au confruntat cu ploi torenţiale în urma ciclonului Remal, care a provocat, vineri, inundaţii în mai multe zone.

Ploile musonice s-au dezlănţuit joi asupra statului Kerala, cel mai sudic al Indiei, cu două zile mai devreme decât erau preconizate.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article