Reacția CEC la acuzațiile Primăriei Chișinău

După acuzațiile din partea primăriei Chișinău, în legătură cu „Regulamentul buclucaș și cu multe neclarități”, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au venit cu mai multe precizări. Anterior, conducerea primăriei...

După acuzațiile din partea primăriei Chișinău, în legătură cu „Regulamentul buclucaș și cu multe neclarități”, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au venit cu mai multe precizări.

Anterior, conducerea primăriei Capitalei a declarat că toate comunicatele, informațiile de interes public de la Primăria Chișinău, dar și de la celelalte 896 de primării din țară, trebuie să fie consultate mai întâi cu CEC, apoi date spre publicare.

Prin urmare, CEC a emis un comunicat de presă la acest subiect.

„Date fiind unele interpretări eronate ce au apărut în spațiul public, Comisia Electorală Centrală (CEC) comunică despre condițiile de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală. În conformitate cu prevederile art.17 alin. (2) a Legii nr.62/2022 cu privire la  publicitate „în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de Comisia Electorală Centrală”. În context, începând cu data de 7 august curent și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate, în mod regulamentar, de către CEC”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, reprezentanții CEC informează că mesajul de interes public este o formă de publicitate ce are ca obiect promovarea obiectivelor stabilite la art.12 din Legea nr.62/2022 cu privire la publicitate, iar în context electoral ce au ca obiect promovarea valorilor democratice, a democrației participative, informarea cetățenilor cu privire la alegeri și/sau referendumuri în perioadele electorale, în conformitate cu legislația electorală, precum și cu privire la modul de exercitare de către cetățeni a drepturilor politice și electorale.

„Toate mesajele de interes public care vor fi aprobate de CEC urmează a fi publicate pe pagina web oficială a instituției www.cec.md, la rubrica „Alegeri locale generale 2023””, mai anunță CEC.

Știri.md amintește că perioada electorală pentru alegerile locale generale începe astăzi, 7 august, iar startul campaniei electorale va fi dat pe 6 octombrie.

In this article