5 miliarde de lei pentru compensații. Categoriile de vulnerabilitate

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susțin o conferință de presă privind acordarea compensațiilor pentru consumul de energie în perioada rece a anului....

Prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, susțin o conferință de presă privind acordarea compensațiilor pentru consumul de energie în perioada rece a anului.

Premierul a menționat că fondul pentru compensații este de cinci miliarde de lei, dublu față de anul trecut.

“Încă de la investire Guvernul a avut ca prioritate să facă mai multe dreptate și să susțină persoanele vulnerabile. Din păcate avem război la hotar și crize suprapuse, iar efectele lor ne afectează. Este vorba despre creșterea prețurilor, criza logistică, criza de securitate. Am făcut tot posibilul ca să atenuăm impactul lor asupra oamenilor, a agenților economici și am compensat cheltuielile la facturi.

Am avut și anul trecut un mecanism de compensații prin care familiile au beneficiat de suport la plata facturilor. În anul curent venim cu un program mai țintit, echitabil, ca cele mai vulnerabile familii să primească cel mai mare sprijin.

Iarna nu va fi ușoară, dar nu ne va prinde nepregătiți. Nu am cedat șantajului și nu am acceptat să vindem interesul național pentru beneficii de scurtă durată. Am făcut pași fermi pentru asigurarea securității energetice.

Țara noastră trece printr-o perioadă fără precedent, războiul ne afectează direct. Avem rezerve de gaz, promovăm consumul responsabil al energiei și ne bucurăm că îndemnul nostru este auzit și susținut”, a spus Gavrilița.

În cadrul conferinței, ministrul Muncii și Protecției Aociale, Marcel Spătari, a anunțat că pe site-ul compensatii.gov.md s-au depus deja peste 640.000 de cereri.

Pe 25 noiembrie, sistemul va atribui automat categoria de vulnerabilitate pentru cetățeni. Astfel, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă până pe 24 noiembrie pentru a fi luați în calcul. Cei care nu se înregistrează pe platformă – vor fi compensați în baza metodei indirecte, li se va atribui categorie scăzută.

Volum de gaz maxim compensat pentru consumatori casnici: 180 m3 de gaz pe lună per loc de consum, mai mult cu 30 m3 ca anul trecut.

Prețul pentru consumatorii casnici de gaze naturale în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică:

1. Vulnerabilitate foarte ridicată – prețul final 12 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 17,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 3.110 lei.

2. Vulnerabilitate ridicată – prețul final 14 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 15,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 2.750 de lei.

3. Vulnerabilitate medie – prețul final 17 lei per m3, valoarea compensației va fi de 12,27 lei per m3.

4. Vulnerabilitate scăzută – prețul final 24 de lei per m3, valoarea compensației va fi de 5,27 lei per m3

In this article