Au acces împreună în Parlament pentru a se diviza. Asta cred analiştii politici despre soarta de mai departe a blocului „ACUM”. Despărţirea celor două tabere este admisă chiar şi de unii dintre liderii blocului. Proaspătul deputat Igor Munteanu a vorbit despre asta la un post privat de televiziune, transmite BreakingNews cu referire la Canal 2.
„Este foarte posibil înființarea a două fracţiuni: societatea civilă, oameni care nu sunt membri de partid, eu nu sunt membru de partid, vor decide să se ataşeze uneia dintre aceste fracţiuni, în funcţie de planuri, priorităţi şi apropierea ideologică”, a spus deputatul blocului „ACUM”, Igor Munteanu.
Igor Munteanu a mai menţionat că blocul ACUM va încerca să convingă deputaţii din celelalte fracţiuni să le susţină iniţiativele. Anterior, aceştia au anunţat că vor veni cu un pachet de legi, printre care anularea sistemului mixt de vot, dar şi demiterea conducerii de la mai multe instituţii de stat.
Propunerile au fost criticate de constituţionalişti care susţin că aceste decizii nu pot fi aprobate, atât timp cât structurile Parlamentului sunt nefuncţionale. Totodată, analiştii mai spun că divizarea blocului „ACUM” este inevitabilă.
„Nu este secret că între cele două partide există un conflict, pentru că ei sunt concurenţi. PAS şi PPDA încearcă să-şi impartă electoratul. Vor fi cel puţin două fracţiuni, în opinia mea. Unii experţi cred că vor fi şi trei fracţiuni. O treime din aceşti deputaţi se gândesc deja la ce măsuri trebuie să fie luate”, a comunicat directorul companiei de consultanţă „Intellect Group”, Ian Lisnevschi.
Acum o lună, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, declara că Blocul „ACUM” se va diviza în două fracțiuni parlamentare. Acesta a fost însă ulterior contrazis de colegul său Octavian Țîcu, care a menționat că blocul este un brand politic în care s-a investit foarte mult şi care va rămâne consolidat.
Conform articolului opt al Acordului de constituire a blocului „ACUM” Platforma DA şi PAS, semnat în decembrie anul trecut de către Maia Sandu şi Andrei Năstase, activitatea acestuia va înceta la trei zile de la data confirmării alegerilor parlamentare de către Curtea Constituţională, dacă nu va fi luată o altă decizie în acest sens. Înalta Curte a validat scrutinul în data de 9 martie.