28 din 30 de țări ale NATO au ratificat acordurile de aderare a Suediei și Finlandei la alianță

Aproape toate țările NATO au ratificat protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la alianță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat acest lucru în cadrul unei...

Aproape toate țările NATO au ratificat protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la alianță. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la 20 octombrie.
Acesta a precizat că multe țări au oferit garanții de securitate Suediei și Finlandei.

“Procesul de aderare a fost cel mai rapid din istoria modernă a NATO. Aproape toți aliații au finalizat procedurile naționale [de ratificare a protocoalelor de aderare]”, a precizat Stoltenberg.

El a adăugat că 28 din cele 30 de țări NATO au fost de acord cu protocoalele pentru aderarea Suediei și Finlandei, potrivit Gazeta.ru.

În luna mai, Suedia și Finlanda au depus cereri de aderare la NATO. În iunie, statele membre ale alianței au convenit să semneze protocoalele respective.

În septembrie, ambasadorul SUA în Finlanda, Douglas Hickey, a declarat că Finlanda și Suedia ar putea deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice până la sfârșitul acestui an.

Directorul celui de-al doilea departament european al Ministerului rus de Externe, Serghei Beliaev, a declarat că acțiunile Rusiei după aderarea Suediei și Finlandei la NATO vor depinde de desfășurarea bazelor străine și a armelor de atac în aceste țări.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

In this article