19 ani de pușcărie pentru doi ruși care au protestat față de mobilizare

Un tribunal rus a condamnat luni la 19 ani de închisoare un fost militar şi un fost membru al forţelor de securitate care au lansat cocteiluri Molotov asupra...

Un tribunal rus a condamnat luni la 19 ani de închisoare un fost militar şi un fost membru al forţelor de securitate care au lansat cocteiluri Molotov asupra unei primării pentru a protesta față de mobilizarea pentru războiul din Ucraina.

Este cea mai aspră pedeapsă pronunţată până în prezent pentru acest tip de atacuri asupra unor clădiri oficiale, care s-au înmulţit în Rusia de la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, transmite breakingnews.md cu referire la Digi24.ro.

Cei doi bărbaţi, Roman Nasriev şi Aleksei Nuriev, au fost condamnaţi de un tribunal militar din Ekaterinburg (Ural), pentru “act de terorism” în bandă organizată, a anunţat agenţia de presă TASS.

Potrivit anchetatorilor, la mijlocul lui octombrie, Roman Nasriev şi Aleksei Nuriev, care lucrau la acea dată în Garda Naţională şi la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, au spart în timpul nopţii un geam de la parterul primăriei din Bakal, mic oraş din regiunea Celiabinsk.

Apoi, ei au aruncat mai multe sticle incendiare, fără a face nici victime, nici pagube majore în această clădire unde se afla de asemenea biroul de recensământ militar.

Cei doi acuzaţi nu au negat faptele, însă au respins orice act de terorism, afirmând că au vrut să denunţe campania militară din Ucraina.

“Vroiam doar să arăt că în oraşul nostru sunt oameni împotriva mobilizării şi operaţiunii militare speciale în Ucraina”, a declarat Nuriev în timpul procesului, citat de ONG-ul Zona Solidarnosti.

Cei doi bărbaţi, vechi prieteni, făceau amândoi parte dintr-o trupă rock, potrivit media ruse.

Zeci de atacuri similare anti-război, împotriva unor clădiri publice, au fost semnalate în Rusia de la începutul ofensivei în Ucraina, însă capetele de acuzare şi pedepsele pronunţate au fost până acum mai puţin severe.

Autorităţile ruse s-au dotat cu un larg arsenal legislativ pentru a pedepsi vocile ce se opun ofensivei.

Sute de militanţi sau simpli anonimi care şi-au exprimat dezacordul au fost deja condamnaţi la amenzi sau la pedepse cu închisoarea.

In this article