150 de soldați ruși din Siberia au refuzat să lupte în războiul din Ucraina și s-au întors acasă

Cei 150 sunt cetățeni ruși dintr-o îndepărtată regiune siberiană, care a suferit deja pierderi semnificative de vieți omenești în invazia declanșată de Vladimir Putin, scrie The Moscow Times....

Cei 150 sunt cetățeni ruși dintr-o îndepărtată regiune siberiană, care a suferit deja pierderi semnificative de vieți omenești în invazia declanșată de Vladimir Putin, scrie The Moscow Times.

Aproximativ 150 de soldați dintr-o regiune siberiană au refuzat să fie desfășurați pe frontul din Ucraina, a declarat o proeminentă activistă din Rusia.

Potrivit informațiilor furnizate de Alexandra Garmajapova, care conduce fundația antirăzboi „Buriatia Liberă”, soldații din regiune s-au întors acasă în weekendul trecut, după ce soțiile lor le-au cerut acest lucru, printr-un apel video. „Ați făcut alegerea corectă: v-ați salvat viețile voastre și pe ale altora!”, a scris Garmajapova, într-o postare pe Facebook, luni, adresându-se soldaților care au refuzat să meargă pe front.

Vestea vine într-un moment în care Rusia derulează o campanie activă prin care încearcă să convingă tinerii ruși să se înroleze pentru a lupta pe frontul din Ucraina. Activista a declarat anterior că soldații și-au reziliat contractele militare în luna iunie, ceea ce le-a determinat pe soțiile lor să înregistreze un apel video prin care cereau întoarcerea acestora acasă.

Garmajapova a declarat pentru site-ul independent de știri Mediazona că videoclipul a avut inițial efectul invers. „După ce soțiile au făcut apel, autobuzul cu bărbații care se îndreptau spre casă a fost întors din drum”, a spus ea. „Au fost trimiși înapoi în teritoriul ocupat din Ucraina și au fost lăsați acolo pentru încă 10 zile”, a adăugat activista.
Se pare chiar că soldații au fost amenințați cu procese pentru refuzul lor de a rămâne pe front, a spus activista. Chiar și așa, cei 150 de militari nu au fost singurii din regiune care au refuzat să participe la război.

În total, 500 de soldați din Buriatia au refuzat serviciul militar prin intermediul fundației Buriatia Liberă, de când Rusia a lansat invazia, a estimat Garmajapova. Buriatia, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, are cel mai mare număr de victime confirmat oficial în război.

Datele din surse deschise colectate de către publicația independentă de investigații iStories arată că peste 200 de soldați din regiune au murit în timpul invaziei. Care este cifra totală a pierderilor Rusiei nu este însă clar. Guvernul rus nu și-a mai actualizat bilanțul oficial al morților în Ucraina din martie, când a raportat 1.351 de soldați uciși.

Serviciile de informații ucrainene și occcidentale susțin însă că numărul real al morților este mult mai mare.

In this article