
În municipiul Chișinău au fost raportate 11 cazuri de rujeolă, toate în rândul copiilor nevaccinați sau vaccinați parțial. Patru dintre acestea au fost confirmate deja prin analize de laborator, iar pentru celelalte șapte se așteaptă rezultatele pentru confirmarea diagnosticului.
Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), a subliniat că majoritatea cazurilor sunt în rândul copiilor care nu au fost vaccinați sau au fost parțial vaccinați. El a făcut apel la părinți să ia în serios importanța vaccinării pentru prevenirea bolilor.
Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), rujeola este extrem de contagioasă și poate duce la complicații grave, inclusiv pneumonie, encefalită sau deces. De asemenea, ANSP avertizează asupra riscurilor de emergență a unor boli prevenibile prin vaccinare, cum este și cazul rujeolei, având în vedere acoperirea scăzută a vaccinării în rândul populației.
Vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează gratuit în Republica Moldova și este recomandată la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani, dar și pentru copiii care nu au fost vaccinați la vârstele corespunzătoare.
Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare, iar vaccinurile sunt sigure și eficiente.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!