10 decembrie – Ziua internaţională a drepturilor omului

Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală...

Ziua internaţională a drepturilor omului este marcată în fiecare an pe 10 decembrie, ziua în care Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Ziua de 10 decembrie 2024 marchează cea de-a 76-a aniversare a unuia dintre cele mai inovatoare angajamente globale din lume: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Acest document emblematic consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană este îndreptăţită ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.

Declaraţia a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 şi stabileşte, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal. Redactată în peste 500 de limbi, declaraţia este cel mai tradus document din lume. ”Declaraţia Universală arată calea către valori şi abordări comune care pot ajuta la rezolvarea tensiunilor şi la crearea securităţii şi stabilităţii la care lumea noastră râvneşte.”, a punctat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia lansării Iniţiativei ”Drepturile Omului 75”, în decembrie 2022.

Iniţiativa ”Drepturile Omului 75” urmăreşte să schimbe busola înţelegerii şi acţiunii către o mai bună cunoaştere a universalităţii Declaraţiei şi a activismului asociat cu aceasta, subliniază sursa citată.

În deceniile de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (UDHR), în 1948, drepturile omului au devenit mai recunoscute şi mai garantate pe tot globul. UDHR a servit de atunci ca fundaţie pentru un sistem extins de protecţie a drepturilor omului care se concentrează astăzi şi asupra grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi, popoarele indigene şi migranţii. Cu toate acestea, promisiunea UDHR, a demnităţii şi egalităţii în drepturi, a fost supusă unui asalt susţinut în ultimii ani. Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări noi şi în curs – pandemii, conflicte, inegalităţi explozive, sistem financiar global falimentar din punct de vedere moral, rasism, schimbări climatice – valorile şi drepturile consacrate în UDHR oferă ghiduri pentru acţiunile noastre colective care nu lasă pe nimeni în urmă.

”Declaraţia Universală a Drepturilor Omului încă ne vorbeşte tuturor. Cele 30 de articole ale sale transcend valorile, culturile şi graniţele, declarând că toţi suntem umani şi egali în demnitate şi în drepturi. Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ne uneşte. Pentru a combate atacurile curente asupra drepturilor omului, avem nevoie de alianţe mai puternice şi mai extinse care să ne implice pe toţi – guverne, apărători ai drepturilor omului, media – toţi”, a evidenţiat comisarul ONU pentru drepturile omului, cu ocazia apelului lansat în 2022, odată cu Iniţiativa ”Drepturile Omului 75”.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article