Zi de doliu național în Republica Moldova

Astăzi, în bisericile din Republica Moldova vor fi oficiate slujbe de pomenire şi vor răsuna clopotele în memoria victimelor celui de-al doilea val de deportări în...

Astăzi, în bisericile din Republica Moldova vor fi oficiate slujbe de pomenire şi vor răsuna clopotele în memoria victimelor celui de-al doilea val de deportări în masă, care a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie anul 1949.

Într-o circulară a Mitropoliei Moldovei, se precizează că. având în vedere deosebita importanță a comemorării victimelor deportărilor staliniste, „se binecuvântează ca în toate sfintele lăcașuri din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, la data de 6 iulie 2018, între orele 10:00 și 10:10, să se tragă clopotele și să se săvârșească o slujbă de pomenire a celor trecuți la Domnul în urma deportărilor staliniste, dar și pentru cei decedați în închisorile comuniste”.

Printr-o hotărâre a Guvernului Republicii Moldova, victimele deportărilor staliniste sunt comemorate astăzi, această zi fiind declarată zi de doliu național.

În toate localitățile din țară drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar la ora 10.00 va fi ținut un minut de reculegere.

În cel de-al doilea val de deportări, din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, din Moldova au fost deportaţi peste 35 de mii de oameni.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 8000 de foști deportați.

In this article

Join the Conversation