Un fost deputat, REȚINUT pentru spionaj și trădare de țară. Despre cine este vorba

Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu, a fost reținut de organele de drept din Republica Moldova într-un dosar penal de spionaj și trădare de țară, scrie Newsmaker, citat...

Fostul deputat democrat, Iurie Bolboceanu, a fost reținut de organele de drept din Republica Moldova într-un dosar penal de spionaj și trădare de țară, scrie Newsmaker, citat de Breakingnews.MD.

Potrivit portalului, nu este clar statutul fostului deputat în acest dosar, dar în decizia Procuraturii moldovene din 25 februarie 2017 de efectuare a unor percheziții la domiciliul acestuia se indică faptul că acțiunea juridică a fost declanșată încă în vara anului 2016, conform art. 337 „trădare de Patrie” și art.338 „spionaj”, conform presei de la Chișinău, care precizează că Bolboceanu a fost reținut în data de 17 martie.

Potrivit dosarului, fostul deputat ar fi avut legături cu un asistent al atașatului militar al Rusiei în Republica Moldova, Alexandr Grudin. În decizie se arată că, în timpul întâlnirilor, Grudin și Bolboceanu „luau măsuri stricte de precauție”.

„Luând în considerare evenimentele din Ucraina, nu se exclude o eventuală participare a ofițerilor serviciilor speciale rusești în organizarea sau susținerea unor acțiuni direcționate spre destabilizarea situației social-politice în țară”, se arată în documentul procuraturii.

În martie 2014, Bolboceanu a anunțat într-o ședință în plen a parlamentului de la Chișinău că se retrage din grupul parlamentar al Partidului Democrat și chiar din partid „din stimă și respect față de colegii din teritoriu”.

Iurie Bolboceanu a figurat în celebrul dosar de corupere a deputaților din parlamentul moldovean, cunoscut și ca „bani de la Ambasada Rusiei pentru cumpărarea deputaților din Republica Moldova”.

In this article

Join the Conversation