STATISTICĂ // Orhei – model de dezvoltare economică pentru toate raioanele din R.Moldova

Raionul Orhei este lider clar printre raioanele din Republica Moldova ca model de dezvoltare economică. O dovadă în acest sens o constituie și publicația „Statistica teritorială”, realizată de Biroul...

Raionul Orhei este lider clar printre raioanele din Republica Moldova ca model de dezvoltare economică. O dovadă în acest sens o constituie și publicația „Statistica teritorială”, realizată de Biroul Național de Statistică. Studiul denotă că în raionul Orhei sunt înregistrate cele mai multe întreprinderi, cei mai mulți salariați și cel mai mare salariu mediu. Experții explică această evoluție în primul rând prin dezvoltarea continuă a orașului Orhei, începând cu 2015, când administrația a fost preluată de fostul primar, Ilan Șor.

În anul 2018 în raionul Orhei erau înregistrate 1348 de întreprinderi, cu 26 mai mult decât în 2017 și aproape de două ori mai mult decât în raionul Hâncești, spre exemplu, care are o populație similară. Respectiv, la Orhei sunt înregistrate și cele mai tehnologizate întreprinderi la nivel raional – 4204 computere, față de mai puțin de 2800 în 2014.

Despre prosperitatea raionului Orhei vorbește și salariul mediu – cel mai mare la nivel raional – 5460 de lei. Este de menționat că salariul mediu la Orhei a înregistrat cea mai mare creștere pe țară în ultimii ani. Spre exemplu, în 2013 acesta era de doar 3.000 de lei. Atunci Orheiul ocupa locul 10 printre raioanele Republicii Moldova, ca în 2018 să ajungă primul în top.

Începând cu 2015, Orheiul a cunoscut un adevărat boom infrastructural și economic, au fost înregistrate investiții majore în drumuri, infrastructura socială, dar și agrement. În 2019, echipa Partidului ȘOR și-a asumat și dezvoltarea mai multor localități rurale din raion, după exemplul comunei Jora de Mijloc, iar la alegerile locale generale din octombrie-noiembrie 2019, Partidul ȘOR a obținut 43 de mandate de primar, precum și majoritatea în Consiliul municipal și în Consiliul raional Orhei.

In this article


Join the Conversation