România şi Moldova vor organiza un forum economic

În cadrul unei întrevederi la Bucureşti, miniştrii economiei din România şi Republica Moldova au convenit asupra organizării unui forum economic bilateral al oamenilor de afaceri din ambele...

În cadrul unei întrevederi la Bucureşti, miniştrii economiei din România şi Republica Moldova au convenit asupra organizării unui forum economic bilateral al oamenilor de afaceri din ambele state.

La eveniment urmează să se deplaseze la Chişinău un grup important de reprezentanţi ai marilor companii prezente pe piaţa românescă şi cea a Uniunii Europene, stimulându-se astfel interesul investitorilor faţă de Republica Moldova, informează BreakingNews.

„Republica Moldova este o destinaţie interesantă şi plină de potenţial pentru investitorii români şi am încredere deplină că din această toamnă vom vedea o intensificare a interesului investitorilor români pentru ţara vecină. Mă bucur că în anul Centenarului venim cu acţiuni concrete, precum acest Forum Economic din toamnă, pentru a consolida relaţia cu fraţii noştri de peste Prut. Sprijinul trebuie demonstrat, nu doar declarat şi sunt bucuros ca alături de întreg Guvernul României să pot fi alături de prietenii şi partenerii noştri din Republica Moldova”, a declarat Dănuţ Andruşcă, ministrul român al Economiei.

La rândul său ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici a apreciat sprijinul părții române în vederea promovării produselor moldovenești pe piața europeană, prin intermediul marilor rețele comerciale.

„Optăm pentru realizarea misiunilor de afaceri și participarea la business forumuri bilaterale, pentru dezvoltarea relațiilor comerciale, atragerea potențialilor investitori și promovarea exporturilor”, a menționat Chiril Gaburici.

Cei doi demnitari au stabilit şi organizarea celei de-a XI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică în perioada 11-12 octombrie 2018, la Chişinău.

De notat că subiectul principal al discuţiilor celor doi miniştri a fost procesul de privatizare al Vestmoldtransgaz, care se va finaliza săptămâna viitoare, dar şi acţiunile şi măsurile care pot fi întreprinse pentru consolidarea parteneriatului dintre România şi Republica Moldova din perspectivă economică.

Astfel, a fost reiterat interesul pentru cooperare în numeroase domenii, în mod special în cel energetic, pentru dezvoltarea suplimentară a relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două state.

România este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar volumul comerţului exterior bilateral a înregistrat suma de un miliard de dolari, doar în primele şase luni ale anului 2018, potrivit datelor statistice româneşti şi 733 milioane de dolari, conform statisticilor moldoveneşti.

In this article

Join the Conversation