Republica Moldova face parte din categoria țărilor cu fertilitate scăzută

Republica Moldova face parte din categoria țărilor cu fertilitate scăzută, alături de așa țări, precum Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări cuplurile au mai...

Republica Moldova face parte din categoria țărilor cu fertilitate scăzută, alături de așa țări, precum Portugalia, Singapore, Grecia, Coreea de Sud. În aceste țări cuplurile au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

Potrivit Breaking News, cu referire la Raportul global Starea Populației Lumii 2018 „Puterea de a alege drepturile reproductive și tranzacția demografică”, lansat ieri, 18 octombrie, de Ministerul Sănătății , tendințele demografice prezintă o scădere cu circa 50% față de mijlocul anilor 60. Factorii, care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii variază în funcție de țară și patru categorii precum:

Țări cu fertilitate mare, unde femeile au mai mult de patru copii, fiind vorba în special de țările sărace din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind țara cu cea mai mare fertilitate din lume, o femeie are, în medie, șapte copii; cu fertilitate, care a scăzut rapid și apoi a început să crească din nou;

Țări cu fertilitate în scădere și  țări cu fertilitate scăzută mai mulți ani la rând, în special Asia, Europa și America de Nord. Provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume- 1,1 copii per femeie.

În prezent Republica Moldova trece prin transformări demografice cu o natalitate scăzută, mortalitate la vârstă aptă de muncă, îmbătrânire a populației și flux migrațional în special a persoanelor de vârstă reproductivă”.

În 2017 în RM s-au născut peste 30 mii de copii, cu 4 mii de copii mai puțin decât în 2016.

In this article

Join the Conversation