Premierul Danemarcei şi-a prezentat noul guvern de coaliţie

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a prezentat luni noul său guvern, în urma acordului convenit în ajun de formaţiunea sa cu alte două partide în vederea consolidării...

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a prezentat luni noul său guvern, în urma acordului convenit în ajun de formaţiunea sa cu alte două partide în vederea consolidării executivului de la Copenhaga, transmite REUTERS.

Rasmussen, care va fi primit luni de Regina Margrethe a Danemarcei pentru a-i prezenta acesteia noul executiv, a anunţat duminică un acord între formaţiunea sa liberală, Venstre (34 din cele 179 de mandate parlamentare), pe de o parte, şi Alianţa Liberală (12 parlamentari) şi Partidul Popular Conservator (şase parlamentari), pe de altă parte, evitînd astfel căderea guvernului său minoritar.

Astfel, noul guvern condus de Lars Lokke Rasmussen va avea 22 de ministere – Venstre va conduce 13 dintre acestea, Alianţa Liberală va avea şase portofolii ministeriale, iar conservatorii vor avea trei miniştri în guvern.

Noul ministru de externe al Danemarcei va fi liderul Alianţei Liberale, Anders Samuelsen, care în ultimele luni a ameninţat că va vota o moţiune de cenzură contra guvernului ca urmare a diferendelor cu privire la reducerile fiscale, imigraţie şi politicile sociale, în timp ce liderul conservatorilor, Soren Pape, este noul ministru al justiţiei.

Ministru al finanţelor va fi Kristian Jensen, membru al partidului Venstre, care pînă acum a deţinut portofoliul externelor. Claus Hjort Frederiksen, pînă acum ministru al finanţelor, va deveni ministru al apărării.

Pentru a avea o majoritate parlamentară, noul guvern va avea totuşi nevoie de sprijinul Partidului Poporului Danez (extremă dreaptă), care va limita spaţiul de manevră al executivului.

În ultimele luni, partidele de extremă dreaptă cunosc o ascensiune în mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Olanda, unde anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, şi au fost încurajate de victoria miliardarului populist Donald Trump în scrutinul prezidenţial din SUA, desfăşurat pe 8 noiembrie.

In this article

Join the Conversation