Organizația Mondială a Sănătății solicită acțiuni urgente privind vaccinarea populației R. Moldova

„Există riscul ca regiunea Europeană să nu elimine rujeola și rubeola pînă în anul 2020 și riscă să nu atingă obiectivele de acoperire a imunizării”, a declarat...

„Există riscul ca regiunea Europeană să nu elimine rujeola și rubeola pînă în anul 2020 și riscă să nu atingă obiectivele de acoperire a imunizării”, a declarat Dr Nedret Emiroglu, director al Departamentului de urgențe în domeniul sănătății și bolilor transmisibile al Biroului Regional pentru Europa al OMS, în cadrul sesiunii plenare privind realizarea Planului European de acțiune privind vaccinurile 2015-2020.

Potrivit Breaking News, Emiroglu a îndemnat toate țările să își focuseze acțiunile pe creșterea vaccinării pentru a preveni îmbolnăvirile cu boli transmisibile și a asigura un mediu sănătos pentru toți.

Totodată, aceasta a mențioat că Regiunea Europeană este pe drumul cel bun în ceea ce privește menținerea statutului său fără poliomielită, elaborarea de recomandări bazate pe dovezi prin comitete consultative independente naționale și de finanțare a vaccinurilor din fonduri interne.

Delegația țării noastre a declarat în cadrul sesiunii că imunizarea populației este o prioritate a Republicii Moldova, iar în acest context, se implementează cel de-al 5-lea program național de imunizare (2016-2020), care este axat pe controlul a 12 maladii prevenibile prin vaccinare, iar pe parcursul ultimilor ani în țară au fost introduse mai multe vaccinuri noi, ultimul fiind vaccinul contra cancerului de col uterin, introdus în calendarul de imunizări la finele anului 2017.

Conform datelor, doar în primele luni ale anului 2018 au fost înregistrate 37 de decese de rujeolă în Europa și înregistrate 41000 de cazuri de îmbolnăviri, cu o creștere semnificativă față de anul 2017, cînd fost înregistrate în total 23.927 de cazuri.

În Republica Moldova de la începutul anului 2018 au fost înregistrate 282 cazuri confirmate de rujeolă.

 

In this article

Join the Conversation