Orașul Cahul marchează 516 ani de la prima atestare documentară

Mai multe activităţi au fost planificate în perioada 2-3 iulie, în municipiul Cahul, cu ocazia împlinirii a 516 ani de la prima atestare istorică a localităţii. Potrivit autorităţilor...

Mai multe activităţi au fost planificate în perioada 2-3 iulie, în municipiul Cahul, cu ocazia împlinirii a 516 ani de la prima atestare istorică a localităţii.

Potrivit autorităţilor cahulene, agenda evenimentului include activităţi culturale, interactive şi sportive. Conform acesteia, suita de acţiuni va demara astăzi, la primăria municipiului, unde se va desfăşura Masa rotundă cu genericul “File istorice ale Cahulului”.

Muzeul Ţinutului Cahul va găzdui expoziţia “Şcheia–Frumoasa–Cahul”, iar în după-amiaza zilei, în Piaţa Horelor din oraş este preconizat un program sportiv.

Planul de acţiuni va continua mâine, la Universitatea de Stat “B. P. Hasdeu”, unde vor fi lansate mai multe expoziţii de artizanat şi pictură, susţinute de  meşterii populari locali. Iar în seara zilei, în Piaţa Independenţei va avea loc un spectacol muzical de amploare, cu participarea colectivelor artistice din ţară.

Prima atestare a localității se referă la data de 2 iulie 1502, cu numele Șcheia. Mai târziu, aceasta își schimbă denumirea în Frumoasa, iar din  18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraș și reședință de județ cu numele Cahul. Acum un an, Cahul a obţinut statutul de municipiu, fiind denumit simbolic “capitala de sud a ţării”.

In this article

Join the Conversation