Ministerul Afacerilor Interne propune plafonarea stimulărilor financiare pentru agenții constatatori de contravenții

Ministerul Afacerilor Interne propune plafonarea stimulărilor financiare pentru agenții constatatori de contravenții. Potrivit unui proiect de lege al MAI, expus spre consultări publice, stimulentele financiare, care...

Ministerul Afacerilor Interne propune plafonarea stimulărilor financiare pentru agenții constatatori de contravenții. Potrivit unui proiect de lege al MAI, expus spre consultări publice, stimulentele financiare, care în prezent constituie 25% din suma amenzilor încasate la bugetul de stat, nu vor depăși trei salarii medii lunare pe economie realizate în anul precedent.

Prin aceeași inițiativă legislativă se propune excluderea stimulărilor financiare pentru contravențiile documentate prin intermediul Sistemului automatizat de supraveghere a circulației rutiere „Controlul traficului”, transmite IPN.

Autorii proiectului susțin că, prin stimularea financiară în mărime de 25% din amenzile aplicate, s-a decis favorizarea unor categorii de agenți constatatori din cadrul poliției. Însă, norma vizată comportă unele conotații cu caracter dezechilibrat, provocând și eventuale riscuri de abuz de drept din partea agentului constatator care ar putea aplica amenzi cetățenilor în interesul său economic. Totodată, urmare analizei efectuate se constată că veniturile unor agenți constatatori sunt excesive în raport cu alte categorii de agenți constatatori, care se află într-o situație similară. În aceste condiții, MAI propune plafonarea veniturilor încasate în calitate de stimulare financiară.

În nota informativă a proiectului se menționează că în primul semestru al anului curent, în baza datelor Sistemului informațional automatizat de evidență a contravențiilor, dar și de către agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste 137,3 milioane de lei, în bugetul de stat fiind încasate peste 54 de milioane de lei. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se constată o majorare a sumei amenzilor aplicate cu 21%. În calitate de stimulente financiare pentru primul semestrul, agenților le-a fost acordată suma de 16,6 milioane de lei.

Odată fiind adoptate, modificările propuse urmează să intre în vigoare începând cu 1 octombrie 2018.

In this article

Join the Conversation