Maia Sandu cere Băncii Naționale publicarea Raportului Kroll 2 integral

Președinta PAS, Maia Sandu, a adresat o scrisoare Băncii Naționale a Moldovei în care a cerut prezentarea și/sau publicarea versiunii complete a Raportului Kroll 2. În scrisoarea adresată BNM,...

Președinta PAS, Maia Sandu, a adresat o scrisoare Băncii Naționale a Moldovei în care a cerut prezentarea și/sau publicarea versiunii complete a Raportului Kroll 2.

În scrisoarea adresată BNM, Maia Sandu afirmă că sinteza raportului de investigație, publicată la 21 decembrie 2017 de BNM, „nu este în măsură să ofere societății răspunsuri exhaustive cu privire la toți cei care au participat la așa-numitul „jaf al secolului”, soldat cu dispariția din cele trei bănci a aproximativ unui miliard de dolari SUA, sumă ulterior transformată în datorie publică.

În textul scrisorii se arată: „Sinteza raportului de investigație, publicată la 21 decembrie 2017 de BNM, nu este în măsură să ofere societății răspunsuri exhaustive cu privire la toți cei care au participat la așa-numitul „jaf al secolului”, soldat cu dispariția din cele trei bănci a aproximativ unui miliard de dolari SUA, sumă ulterior transformată în datorie publică.

Pentru motivele arătate în scrisoare și în temeiul prevederilor art. 32 şi 34 din Constituţia Republicii Moldova, art. 10 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale și Legii nr.982-XIV din 11 mai 2000 privind accesul la informație, Maia Sandu a solicitat prezentarea raportului final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson în vederea dării publicității acestuia și/sau publicarea de către însăși Banca Națională a Moldovei a investigației complete a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson.”

In this article

Join the Conversation