Ultimul discurs la ONU a lui Barack Obama

Barack Obama a susţinut ultimul discurs în calitate de preşedinte al Statelor Unite în faţa Adunării Generale a ONU. Liderul american le-a cerut celorlalte naţiuni...

Barack Obama a susţinut ultimul discurs în calitate de preşedinte al Statelor Unite în faţa Adunării Generale a ONU. Liderul american le-a cerut celorlalte naţiuni să respingă naţionalismul agresiv, rasismul şi fundamentalismul religios. Obama a criticat şi Rusia, pe care a acuzat-o că vrea să recâştige gloria pierdută. Tot el a insistat că în Siria nu poate exista o soluţie militară.

În prima parte a discursului său de 45 de minute, Obama a deplâns diferenţele mari dintre săracii lumii şi elita bogată. Totodată, acesta a evocat „progresele” înregistrate în mandatele sale în combaterea terorismului şi în contracararea efectelor crizei financiare globale, pledând pentru continuarea acţiunilor în sensul „integrării globale” şi denunţând inegalităţile.

„Am avut progrese, acestea sunt activităţi importante. Au făcut diferenţa reală asupra vieţilor cetăţenilor noştri, iar aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza dacă nu am fi lucrat împreună”, a declarat Barack Obama în ultimul discurs rostit la Adunarea Generală ONU, evocând soluţii găsite în combaterea terorismului, în contracararea efectelor crizei financiare mondiale şi normalizarea relaţiilor cu Havana.

„Problema este că aceleaşi forţe de integrare globală care au făcut democraţiile interdependente au expus clivaje profunde în ordinea internaţională existentă, inclusiv distanţe între bogaţi şi săraci. Însă reacţia nu poate fi simpla respingere a modelului de integrare mondială. În schimb, trebuie să colaborăm în continuare pentru a ne asigura că avantajele integrării sunt împărtăşite pe scară largă”, a afirmat Barack Obama.

„Statele democratice trebuie să se pronunţe cu o forţă mai mare în favoarea protejării liberăţilor şi demnităţii. O lume în care unu la sută din sistemul economic deţine controlul asupra restului de 99 la sută nu va fi niciodată stabilă. Acestea sunt politicile pe care le-am implementat în Statele Unite, cu rezultate clare”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

In this article

Join the Conversation