LIVE: Situația din R. Moldova, pe agenda Parlamentului European

Șase proiecte de rezoluții au fost înregistrate pentru ședința de azi a Parlamentului European, de către grupurile PPE, ALDE, CRE, Grupul Verzilor, S-D și Stângă Verde Nordică. „Nu...

Șase proiecte de rezoluții au fost înregistrate pentru ședința de azi a Parlamentului European, de către grupurile PPE, ALDE, CRE, Grupul Verzilor, S-D și Stângă Verde Nordică.

„Nu putem să ne jucăm cu soarta unor state. Nu putem să ne jucăm cu o ţară care a ales un drum proeuropean. Este şansa noastră acum. Sunt de acord cu o rezoluţie, dar nu cu formulări neclare, să introducem chiar noi ştiri false sau neclarităţi. Ce înseamnă să scrii într-o rezoluţie la punctul unu că sunt lucruri dubioase? Noi trebuie să fim foarte exacţi şi precişi când propunem ceva unui guvern. Sunt absolut de acord că nu trebuiau anulate rezultatele alegerilor, dar nu putem noi să tăiem această asistenţă financiară pentru cetăţeni. Ne gândim la cetăţenii Republicii Moldova sau ne gândim la o persoană anume? Nu voi vota această rezoluţie şi vă rog să înţelegeţi că prin votarea rezoluţiei de fapt întoarcem drumul Republicii Moldova dinspre Europa spre Rusia”, a declarat europarlamentarul român Maria Grapini.

„Statul de drept, drepturile opoziției, diversitatea de opinie, trebuie respectată în RM. Protestele sun justificate. Anularea alegerilor a fost un șoc nu numai pentru cetățeni, dar și pentru noi. Aș recomanda ca aceste alegeri să se repete cât se poate de repede”, a spus Rebecca Harms, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană.

„Decizia de a anula rezultatele de la alegeri sunt dubioase, ca să nu spun mai multe. Observatorii internaționali au spus că în timpul alegerilor s-au respectat normele. Care e motivația acestei mișcări? E o motivație politică în spate”, a menționat Charles Tannock, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

„Acest abuz slăbește un stat de drept care și așa era fragil. Mă bucur să văd că grupurile politice au înțeles gravitatea situației. Grupul socialist a reușit prin diverse manevre să ascundă situația, partid care face jocurile lui Plahotniuc. Decizia nu a fost luată nu de instanța de judec, ci de oligarh, fapt ce ne arată că statul este acaparat de o persoană. Moldova e capturată de un oligarh. Precondițiile pentru a acorda asistența macrofinanciară, sunt pe departe de a fi îndeplinite. Orice plată de acest timp trebuie suspendată”, a declarat Cristian Preda, Grupul PPE.

 

 

In this article

Join the Conversation