În loc de proteste în august – mare și odihnă. Iată alegerea moldovenilor

Opoziția de dreapta a insistat asupra ideii că vacanța oferită de Guvern cetățenilor din țara noastră a avut drept scop suprem subminarea acțiunilor de protest din 26-27...

Opoziția de dreapta a insistat asupra ideii că vacanța oferită de Guvern cetățenilor din țara noastră a avut drept scop suprem subminarea acțiunilor de protest din 26-27 august.

Loviți de mania persecuției, acești politicieni cred cu tot dinadinsul că guvernarea blochează toate inițiativele lor.

Și totuși ceva nu se leagă aici.

În această perioadă agențiile de turism au fost asaltate de moldovenii dornici să petreacă citeva zile pe litoral. Cozile turiștilor care junduiau să procure un bilet de tren spre Odesa au bătut toate recordurile. Iar sistemele informaționale ale punctelor de trecere a frontierei cedau in fața presiunii turistice astfel încît premierul nostru a fost nevoit să solicite intervenția guvernului României.

Prin urmare, moldovenii, despre care liderii opoziției spuneau că vor ieși pe baricade și vor striga Libertate sau Moarte, au dat dovadă de iresponsabilitate civică totală și s-au retras englezește pe falezele vecinilor noștri mîngîiate generos de valurile mării. Nici vorbă de energie protestatară. Spre furia luptătorilor cu regimul ”ticăloșit”, acum moldovenii cîntă împreună cu The Motans – A fost o vara ehh ahh ohh, Frumoasă ca Marylin Monroe, Întoarce-mă-n în august din nou.

Această evadare colectivă a moldovenilor la mare ne pune pe gînduri și ne obligă să constatăm două lucruri.

În primul rînd, s-ar putea ca trilurile zborșite ale opoziției cu privire la sărăcia în care se bălăcesc moldovenii să fie povestiri supte din deget. Un număr impresionant de moldoveni au reușit la sfărșit de august să-și organizeze un concediu neplanificat, scoțînd probabil din ascunzișuri știute doar de ei borcane cu euro ”murați”.

Sigur, destinațiile alese n-au fost Turcia și Grecia ci preponderent Ucraina și România dar, fiți de acord, că și pentru stațiunile din aceste țări trebuie să dispui de niscaiva gologani. Astfel, în loc să îndure zăpușeala unui Chișinău luat în captivitate de opoziție, moldovenii au preferat odihna din șezlonguri și saltele gonflabile ceea ce confirmă că au prins un pic la cheag.

În al doilea rînd, mă macină o teribilă nedumerire. Atunci cînd inviți la un miting de protest populația și ea nu vine pentru că preferă o altă ocupație este de o nesimțire crasă să consideri că vinovată este fie populația mult prea petrecăreață fie politicienii care le oferă șansa unei odihne pe cinste.

Mult mai onest este să recunoști că oamenilor, din varii motive, li se fîlfîie de mitingurile organizate de opoziție și că așa numita rezistență națională, inventată de Mișcarea ACUM, este un banal sfîrîiac. Acea mitologică greață de regimul existent a fost spulberată chiar în clipa în care oamenilor li s-a oferit ceva atractiv. S-a demonstrat că moldovenii nu sînt deloc la fel de constipați ca liderii opoziției de dreapta. În loc să tune și fulgere împotriva regimului ei preferă să zîmbească și să se bucure de viață.

În realitate, moldovenii n-au vrut pe bune să vină la protestele din 26-27 august și acest lucru s-a datorat, în principal, incapacității opoziției de a mobiliza oamenii și unei necesități reale a oamenilor normali de a petrece ultimele zile de vară undeva pe malul mării sau rîului.

Opoziția a ajuns într-o situație penibilă – refuzată de proprii cetățeni, ea solicită sprijinul europenilor și speră în producerea unei minuni. În orice societate există oameni nemulțumiți și noi nu ducem lipsă de asemenea segmente de cetățeni. Și , totuși, nemulțumirea moldovenilor față de politicul moldovenesc nu ia proporții apocaliptice și nu-i împinge pe baricade.

În loc să vadă mutrele înăcrite ale liderilor opoziției, moldovenii nemulțumiți au preferat cîteva zile de bucurie și relaxare.

Cred că au făcut o alegere corectă!

Autor: Ion Bordeniuc

In this article

Join the Conversation