Ilan Șor: “UE împinge Moldova să escaladeze conflictul cu Rusia”

Liderul blocului politic “Victorie”, Ilan Șor, a reacționat la vizita comisarului european Johannes Hahn în Republica Moldova. “El a venit pe 9 mai pentru a sărbători Ziua Europei,...

Liderul blocului politic “Victorie”, Ilan Șor, a reacționat la vizita comisarului european Johannes Hahn în Republica Moldova. “El a venit pe 9 mai pentru a sărbători Ziua Europei, nu Ziua Victoriei”, a declarat Șor.
În cadrul unui interviu cu jurnaliștii, comisarul european a vorbit despre ceea ce va întâmpina Republica Moldova în momentul aderării la UE.
“A vorbit despre coerența sută la sută a politicii externe, despre o poziție unitară în relațiile cu alte țări. O poziție promovată de autoritățile europene, bineînțeles. O poziție pro-UE, a se citi: anti-rusească. Adică, dacă nu se vor impune sancțiuni împotriva Rusiei, de fapt, spune Khan, Moldova nu va primi sumele mai mari de sprijin pe care le poți obține dacă intri în UE. Nu veți participa la escaladarea conflictului cu Rusia, inclusiv a conflictului militar – vă vom forța, vom face presiuni asupra voastră. Cu siguranță nu veți vedea niciun ban”, a spus Șor.
Politicianul este sigur că Occidentul împinge Moldova la acțiuni care vor dăuna țării și o vor duce la pierderea neutralității.
“Transnistria, spune Șor, este o problemă și trebuie rezolvată în mod neconvențional. Ce înseamnă acest lucru? La ce face aluzie comisarul european? O respingere a Transnistriei? Un război? O soluționare în forță a problemei? La ce împinge domnul Khan la regimul actual, șantajându-l practic cu bani? La asta gândiți-vă”, a spus Ilan Șor.
Liderul de “Victorie” crede că, cu cât mai mult primește Moldova de la Occident, cu atât mai mult va trebui să dea înapoi – taxe, dobânzi la împrumuturile în euro: “Această UE va scurge totul din Moldova și o va arunca la gunoi. Noi lucrăm pentru a împiedica acest lucru”.
In this article