FOTO // La “Termoelectrica” mocnește un nou scandal, care ar putea bate la buzunar consumatorii

La “Termoelectrica” S.A. mocnește un nou scandal, care ar putea bate la buzunar consumatorii de energie termică din capitală. Motivul – un utilaj importat din Rusia de către...

La “Termoelectrica” S.A. mocnește un nou scandal, care ar putea bate la buzunar consumatorii de energie termică din capitală. Motivul – un utilaj importat din Rusia de către “Turboenergy Power”, cu mare întârziere, dar și cu multe deficiențe tehnice, care nu permite instalarea și exploatarea sigură a acestuia. Compania dată preferă să se prezinte public drept una românească, deși este înregistrată în Chișinău și este deținută de cetățeanul Republicii Moldova, Victor Slivinschi.

Mai exact, zilele trecute, “Turboenergy Power” a adus din Federația Rusă un preîncălzitor de rețea (ПСГ) pentru blocul energetic nr. 2 al Termoelectrica. Potrivit contractului (cu numărul 2021186 din 08.06.2021), câștigătorul licitației urma să “livreze și să înlocuiască fascicolului de țevi ale preîncălzitorului de rețea (ПСГ) pentru blocul energetic nr. 2” până cel târziu la sfârșitul lunii mai, când totul urma să fie finalizat. Ceea ce a ajuns la “Termoelectrica” zilele trecute i-a lăsat mască pe tehnicienii întreprinderii de stat. În cele câteva imagini (pe care le vedeți atașate) sunt evidențiate problemele tehnice în realizarea acestui preîncălzitor, dificultăți tehnice, care trebuie neapărat înlocuite, pentru a nu pune în pericol siguranța funcționării acestei întreprinderi strategice. Modul în care a fost realizată această lucrare a frapat personalul “Termoelectrica”, care refuză să accepte acest utilaj până la eliminarea tuturor deficiențelor. O problemă majoră este, însă, că astfel de lucrări în Moldova aproape că nimeni nu realizează și, probabil, va fi necesar de întors din nou în Federația Rusă.

Ce înseamnă aceste probleme pentru “Termoelectrica” și pentru cetățenii din Republica Moldova? În lipsa preîncălzitorului respectiv, destinat blocului energetic nr. 2, acesta nu va putea fi pus în funcționare în noul sezon de încălzire. Orice întârziere, dar și lucrare suplimentară, costă întreprinderea “Termoelectrica”, iar costurile se pot ridica la multe milioane de lei. Aceste pierderi sunt incluse în tarifele pentru energia termică și electrică, pe care le plătesc toți consumatorii și care, și așa nu sunt deloc mici.

Potrivit caietului de sarcini 76/21 din 04.01.2021 al “Termoelectrica” SA (a se vedea anexat), obiectul contractului urma să fie “livrarea și înlocuirea fascicolului de țevi ale preîncălzitorului de rețea (ПСГ) pentru blocul energetic nr. 2” era inițial estimat la un buget de 5 mln de lei, iar “Turboenergy Power” a câștigat licitația oferind pentru această lucrare mai mult decât dublu. Mai exact – 10 milioane 560 de mii de lei.

Preîncălzitorul pentru “Termoelectrica”, comandat de “Turboenergy Power” este produs de compania rusească din Celeabinsk – “МеталлЭкспортПром” (aici vedeți descrierea pe site-ul companiei ruse a acestui utilaj). Una dintre persoanele de legătură pentru “Turboenergy Power” la “МеталлЭкспортПром” din Rusia este Aleksandr Vasilievici, care pe profilul numărului său de telefon simbolul “Z” interzis în Republica Moldova după războiul inițiat de Rusia împotriva Ucrainei.

Această tranzacție cu uzina din Celeabinsk înseamnă, așa cum se vorbea în spațiul public, “finanțarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei” prin bani plătiți de “Termoelectrica” prin intermediul “Turboenergy Power”. De altfel, Victor Slivinschi poate oferi multe detalii despre colaborarea pe care o are compania sa “românească” cu diferiți producători ruși.

Cât privește gravitatea problemei în cazul preîncălzitorului adus de “Turboenergy Power” din Rusia (continuă expertiza minuțioasă a acestuia și nu sunt excluse alte “surprize” neplăcute), unele voci de la “Termoelectrica” admit necesitatea includerii repetate a acestei companii în lista neagră a întreprinderii de stat, pentru a-i interzice participarea la licitațiile sale. Cu atât mai mult că această companie are deja o experiență pătată, când, după problemele grave la realizarea unor contracte în 2017 și 2018 a fost inclusă în „lista neagră” a “Termoelectrica” S.A.

Contract by LibertyDreams

Textul dat a fost expediat presei pe email de pe adresa [email protected]

Contactați pentru a răspunde acestor acuzații, reprezentanții Turboenergy Power nu au răspuns la apelul telefonic (numărul indicat pe pagina lor web: 022 999028).

Sursa: telegraph.md

In this article