Filat și colegii de partid s-au folosit de banii lui ȘOR și au efectuat zboruri charter

În schimbul promisiunii de a nu crea probleme în afaceri, liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au controlat majoritatea ministerelor și instituțiilor de aplicare a legii,...

În schimbul promisiunii de a nu crea probleme în afaceri, liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova, care au controlat majoritatea ministerelor și instituțiilor de aplicare a legii, au primit servicii și bunuri materiale plătite de omul de afaceri, Președintele Partidului „ȘOR”,  Ilan ȘOR.

Potrivit materialului publicat de Ziarul de Gardă, pe baza unui verdict judiciar motivat, Vlad Filat, liderul liberal-democraților, precum și membrii echipei și tovarășii de partid, s-au folosit de nenumărate ori de  serviciile companiei aeriene private, care îi aparține lui ȘOR pentru zboruri charter la Geneva, Paris, Manchester , Kiev și București. În același timp, costul acestor zboruri au fost acoperite de Ilan ȘOR.

Astfel, în data de 29 septembrie 2013, delegația PLDM, printre care Vlad Filat, Liliana Palihovici, Vadim Pistrinciuc și Sergiu Burcă au efectuat un zbor Chișinău-Manchester-Chișinău cu un avion de lux al companiei aeriene „Nobil-Air” deținută de Ilan ȘOR. Această promenadă de partid l-a costat pe ȘOR aproape 200 de mii de lei.

La data de 16-17 noiembrie al aceluiași an, Vlad Filat, însoțit de Olesea Iovu și garda de corp, a zburat la Geneva. Această deplasare l-a costat pe ȘOR aproape 140 de mii de lei.

Zborurile private ale liderilor și membrilor PLDM, sunt doar o parte din „darurile” primite de fostul prim-ministru Filat de la omul de afaceri Ilan ȘOR ca urmare a extorcării. În schimb, Filat și-a folosit influența politică în guvern, Cancelaria de Stat, Serviciul Fiscal și Ministerul Afacerilor Interne pentru extinderea intereselor de afaceri a antreprenorului.

Toate aceste fapte au fost confirmate în timpul anchetei și au stat la baza condamnării fostului prim-ministru la închisoare.

Este demn de remarcat că, în același timp, după expunerea abuzurilor și arestului lui Filat, reprezentanții PLDM, în primul rând deputații, au lansat o campanie de presă sonoră, pentru tensionarea și discreditarea omului de afaceri. În special, atât în Parlament, cât și în mass-media, prin influența lor și persecuțiile acestora,  au început să apară cererile de arestare a lui ȘOR, de anulare a concesiunii Aeroportului de la Chișinău și de demitere a acestuia de la conducerea orașului Orhei, etc.

Cea mai activă inițiativă în această direcție este prezentată de Maia Sandu, fostă colegă de partid cu Filat și apropiata lui Filat.  

La rândul lor, reprezentanții lui Ilan ȘOR și el însuși au declarat în repetate rânduri că persecuția activă și campania de ponegrire din partea foștilor asociați ai lui Filat sunt o încercare de a se răzbuna și, de asemenea, să-și ascundă propria participare într-un caz binecunoscut.

Amintim că în presă au apărut informații despre faptul că și Maia Sandu a beneficiat de banii de la Ilan ȘOR, zburând împreumă cu liderul PLDM cu o rută charter achitată de Ilan ȘOR, spre Doha și apoi spre Bruxelles.

 

 

In this article

Join the Conversation

3 comments

  1. Vera       Răspunde

    I-a fost si bine lui Filat, asa ca nu il mai jeliti acum caci isi merita soarta.

  2. Andrei       Răspunde

    Filat trebuie sa raspunda pentru toate, incepind cu furtul bancar si finisind cu traficul de tigari, privatizarea Ipteh, vinzarea avioanelor Tupolev, si restul

  3. Andrușa       Răspunde

    A profitat si maia de banii lui shor, nu degeaba acesta o numea „scumpă” 😀 l-o fi costat persoana Maiei câteva milioane de euro.