Corupția activă în vizorul SPIA

În cadrul unei acțiuni de sensibilizare a conducătorilor auto privind neadmiterea cazurilor de corupere activă, Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI de comun...

În cadrul unei acțiuni de sensibilizare a conducătorilor auto privind neadmiterea cazurilor de corupere activă, Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu Inspectoratul Național de Patrulare, au desfășurat în zonele de Nord și Sud a ţări, un complex de măsuri cu privire la prevenirea și combaterea corupţiei, precum și în vederea asigurării disciplinei de serviciu în rândurile angajaților MAI.

Astfel, în cadrul acestei acțiuni au fost documentate 5 cazuri de corupere activă săvârșite de către conducătorii auto, care au fost stopați de Inspectorii de patrulare pentru încălcarea regulamentului circulației rutiere.

Cazurile au fost documentate urmare a constatării de către angajații Direcţiei combaterea corupţiei a SPIA al MAI, prezenți în componența echipajelor INP, a acțiunilor vădit coruptibile ale conducătorilor auto.

De asemenea, o parte din denunțuri au parvenit la linia telefonică specializată anticorupție a MAI cu numărul scurt 1520, la care inspectorii de patrulare informau angajații SPIA, despre comportamentul corupțional al conducătorilor auto și în special în cazurile când aceștia transmiteau mijloace financiare sub formă de mită, pentru a se eschiva de la răspunderea contravențională, fără a le fi intentate procese verbale și aplicate punctele de penalizare corespunzătoare.

Mijloacele finaciare constituiau sume de la 100 până la câteva sute de lei, iar mărimea mitei era stabilită prealabil de către conducătorii auto, în dependență de gravitatea încălcării, în coraport cu suma amenzii prevăzută pentru încălcarea respectivă.

Prin urmare, de către Secția urmărire penală a SPIA al MAI au fost inițiate 5 cauze penale în privința conducătorilor auto respectivi.

Pentru astfel de infracțiuni, codul penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani cu aplicarea unei amenzi în mărime de până la 4000 de unități convenționale.

Conducerea urmării penale este exercitată de către Procuratura Anticorupție.

In this article

Join the Conversation