Circa 5000 de copii neadmiși la școală din cauză că nu au vaccinul ROR

4.935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Dintre aceștia, 1 mie...

4.935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu nu au voie să frecventeze școala din cauză că nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

Dintre aceștia, 1 mie 941 au fost, totuși, imunizați recent, însă vor fi nevoiți să stea acasă timp de 15 zile. În același timp, 2 mii 477 de părinți refuză să le administreze copiilor vaccinul din diverse motive. Datele sunt oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite BreakingNews cu referire la Sănătate INFO.

Responsabilii mai spun că printre măsurile comune întreprinse, inclusiv cu Ministerul Sănătății, sunt discuțiile despre importanța vaccinării cu medicul de familie și părinți, măsurile de profilaxie, continuarea procesului de monitorizare.  Autoritățile încearcă astfel să stopeze valul de rujeolă care s-a extins în ultima luna pe întreg teritoriul Moldovei.

Deși nu trebuie admiși în instituțiile de învățământ școlar, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu poate spune cu certitudine dacă toți cei aproape 5 mii de elevi stau acum acasă sau nu, pentru că nu are pârghii de verificare. La fel, Ministerul Educației nu știe câți dintre acești copii nu au fost vaccinați din motive religioase, din cauza informațiilor negative despre vaccinuri sau din motive de sănătate, precum nu ne spune câți dintre aceștia sunt din clasele primare, gimnaziale sau liceeni.

„Conform ordinului Sănătății nu ar trebui să meargă la școală. Nu putem verifica strict. Unele sunt listele care trebuie să vină de la medicul de familie, alte cauze sunt că părinții nu vor, alta este că sunt elevi care au probleme care au contraindicații. Direcțiile de învățământ locale monitorizează situația din raioane și ei ne-au dat aceste informații. Conducătorii acestora direcții ne-au informat la sfârșitul săptămânii și la început de săptămână”, a declarat Victor Păgânu, consultant principal al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Educației, cei mai mulți copii nevaccinați împotriva rujeolei sunt la Anenii Noi. În total 913.  La Chișinău nu sunt imunizați 890 de copii, la Bălți – 811 copii, la Cahul – 328 de copii, la Sângerei – 310, iar la Hâncești – 168. Cei mai puțini elevi nevaccinați sunt la Taraclia – doar 3.

Tot din datele prezentate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, aflăm că doar 7 elevi au fost depistați fiind bolnavi de rujeolă. Dintre aceștia patru sunt din raionul Ungheni, doi – din Cahul și unul – din Cantemir. Numărul copiilor nevaccinați care nu trebuie să fie admiși la școală – 4.935, ceea ce înseamnă 1,5% din numărul total de 321.717 de elevi.

Dintre elevii imunizați recent împotriva rujeolei, cei mai mulți sunt de la Cahul – 211. La Căușeni au fost imunizați 181 de elevi și 172 – în Autonomia Găgăuză.

„Grupul țintă sunt copii nevaccinați, cei a căror părinți refuză vaccinarea. Mâine vom avea o ședință la Ministerul Sănătății unde vom discuta ce măsuri trebuie să luăm pentru acești copii”, a adăugat pentru Sănătate INFO Valentin Crudu, șef Direcției învățământ, preuniversitar la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Totuși, Valentin Crudu îl contrazice pe Victor Păgânu și spune că datele despre copiii vaccinați și nevaccinați au fost oferite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Listele cu copii vaccinați și nevaccinați ni le-a furnizat Ministerul Sănătății, noi nu ducem o evidență a acestora. Reieșind din aceste liste noi am încercat să identificăm aceste familii, i-am chemat la școală, i-am preîntâmpinat că trebuie să efectueze aceste vaccinuri și nu i-am acceptat”, a menționat Valentin Crudu.

In this article

Join the Conversation