„Băieții șmecheri” mai sunt și trișori (măsluitori), dar au fost prinși de mânecă

Stilul inconfundabil de a minți și a trișa este la un pas de a le juca festa “băieților șmecheri”, care au fost prinși din nou că “umblă cu...

Stilul inconfundabil de a minți și a trișa este la un pas de a le juca festa “băieților șmecheri”, care au fost prinși din nou că “umblă cu cioara vopsită”. Șirul de scandaluri legate de afaceriștii de la “Turboenergy Power” și “băieții șmecheri”, care stau în spatele schemelor acestei companii, au “trezit” mai multe instituții ale statului, care au luat în vizor activitatea acestora. Iar ofertele prezentate de către ei la licitațiile publice, sunt trecute acum prin lupa specialiștilor și a organelor de control. Mișcările lui Igor Bzovîi, director administrativ al “Termoelectrica” S.A., sunt luate “la control” pentru a documenta orice abatere, la care ar putea urma acțiuni procesuale.

Analiza minuțioasă a ofertei prezentate de “Turboenergy Power” la recenta licitație organizată de “Termoelectrica” S.A. (diagnosticul tehnic al generatorului, care ulterior va fi reparat, după care testat termic, dar și lucrări de reparație a turbinei) a scos în evidență mai multe elemente, care se pot încadra în acțiunile trișorilor de cărți. Cel mai probabil, au mizat pe încrederea că “spatele este asigurat” și nimeni nu va intra în detaliile ofertei făcute. Însă modul de activitate a acestora, precum și trecutul cu relații “glorioase”, au ajuns până în vârful puterii, inclusiv la președintele țării, Maia Sandu.

Prin urmare, ca urmare a examinării microscopice a ofertei, au fost depistate mai multe abateri de la sarcinile caietului de sarcini. În loc de două lucrări la un agregat, a fost bugetată doar una. În loc de companie specializată și autorizată în efectuarea anumitor analize, a fost indicat doar o singură persoană fizică. La unele consumabile au fost înscrise prețuri de cel puțin 10 ori mai mici decât cele reale. Mai au și greșeli de calcule etc.

Mai mult, specialiștii și-au amintit de peripețiile pe care le-au avut cei de la “Termoelectrica” S.A. urmare a unui contract încheiat cu “Turboenergy Power” în 2017 și care a dus la includerea companiei în “lista neagră” pentru câțiva ani. “Vibrațiile” contractului din 2017, mai exact, al lucrărilor efectuate de această companie, se mai resimt și acum la “Termoelectrica” S.A.

În context poate fi amintită și experiența “Turboenergy Power”, pe care a avut-o în România, unde a exacutat lucrări la compania “ELCEN”. Despre aceasta a scris presa de peste Prut, când municipiul București a fost cât pe ce să rămână fără agent termic în sezonul de termoficare 2021.

Colectivul “Termoelectrica” S.A. speră în continuare că președintele Maia Sandu, dar și toate instituțiile abilitate ale statului, vor rămâne cu mâna pe pulsul sistemului de cogenerare din țară. Acest domeniu strategic are nevoie de activitate profesionistă și responsabilă, nu de scheme și crearea problemelor serioase pentru cea mai mare întreprindere din domeniu.

Acest text a venit pe adresa de email a redacției.

In this article