AVERTIZARE PENTRU DODON din partea Kievului

Oficialii de la Kiev ţin să-i reamintească, de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, noului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, că vor fi  „duri la maximum” în privinţa...

Oficialii de la Kiev ţin să-i reamintească, de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, noului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, că vor fi  „duri la maximum” în privinţa chestiunilor ce ţin de integritatea teritorială a Ucrainei.

Partea ucraineană face referire la declaraţiile lui Dodon despre Crimeea, potrivit căruia peninsula aparţine de facto parte a Rusiei, afirmaţie care a aprins un butoi cu pulbere la Kiev, scrie infoprut.ro.

Legat de acest subiect sensibil, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale de la Kiev, Konstantin Eliseev, a făcut următoarele declaraţii într-un interviu pentru RBC-Ucraina: „Noi am transmis președintelui nou-ales al Republicii Moldova un semnal clar, în care am ridicat problema cu privire la consolidarea relațiilor bilaterale de bună vecinătate prin recunoașterea integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv în ceea ce ține de apartenența Crimeii (…) Propun să așteptăm inaugurarea noului președinte al Republicii Moldova și declarațiile sale într-o nouă funcție. Să nu uităm că aceasta este o republică parlamentară, unde este prim-ministru și coaliția pro-europeană în Parlament”.

Tot pe marginea acestei probleme spinoase, Jacek Saryusz-Wolsky, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European, se întreba recent: dacă Igor Dodon a putut declara că Peninsula Crimeea „este Rusia”, ce l-ar putea împiedica să spună şi că „Moldova este Rusia”?

In this article

Join the Conversation