Andrei Năstase și Igor Dodon și-au făcut din Jandarmul român un dușman comun

Editorialistul Petru Bogatu a identificat noile asemănări dintre Andrei Năstase și Igor Dodon. Ba mai mult, analistul a găsit și dușmanul lor comun: Jandarmul român! Bogatu consideră...

Editorialistul Petru Bogatu a identificat noile asemănări dintre Andrei Năstase și Igor Dodon. Ba mai mult, analistul a găsit și dușmanul lor comun: Jandarmul român! Bogatu consideră că prin replicile PPDA se urmărește denigrarea României. ”Acum doi ani, Igor Dodon își găsise un slogan de campanie prezidențială: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!„. Iată că astăzi PPDA a ajuns să-i țină isonul. Adepții săi au strigat duminică din toți bojocii: „Jandarmeria apără hoția„, transmite BreakingNews cu referire la Deschide.md si VoceaBasarabiei.md.

Ce a căutat PPDA la București?, se întreabă Petru Bogatu, făcând referire la prezența liderilor și simpatizanților PPDA la mitingul de vineri din capitala României. Dincolo de această întrebare, editorialistul se bazează și pe un răspuns, un plan al ”platformei” de a găsi noi militanți pentru protestele din toamnă de la Chișinău: ”Mass-media relatează că activiștii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), care s-au dus la București să se alăture mitingului antiguvernamental al diasporei, fuseseră gazați de jandarmi. Noroc că nu au fost și bătuți. Pentru prima oară PPDA, în mod organizat, a participat la o demonstrație împotriva Guvernului României. Și este clar de ce. Pentru 26 august în Chișinău sunt anunțate proteste și opoziția extraparlamentară speră să atragă de partea sa diaspora românească din Europa.

În ciuda interesului meschin, implicarea PPDA în protestele de dincolo de Prut este o experiență politică și o practică de luptă extraparlamentară, crede Petru Bogatu: ”Doar că Andrei Năstase și ortacii săi, judecând după reacțiile lor pe marginea mitingului din Piața Victoriei, degeaba s-au expus gazelor lacrimogene ale Jandarmeriei Române. Ei nu au înțeles nimic din acțiunea diasporei românești.”

”Astăzi este limpede că manifestația de la 10 august din Piața Victoriei a fost deturnată. Au existat provocatori care au instigat la violențe. Persoane preponderent mascate au aruncat în polițiști și jandarmi cu sticle, beţe de steaguri, pietre şi alte obiecte contondente, forţele de ordine ripostând cu spray-uri cu piper. Ancheta are datoria să afle cine a provocat violențele, bineînțeles. Unii comentatori dau vina pe huligani sau pe galeriile de fotbal, alții consideră că în mulțime s-a infiltrat în mod deliberat un grup de instigatori cu cagulă care ar reprezenta niște forțe politice oculte. Până una-alta, un lucru este cert. S-a urmărit compromiterea protestului prin nesăbuite acte de violență. Unii experți nu exclud implicarea unor state care doresc destrămarea României”, pecizează autorul.

Petru Bogatu vede total disproporționată, pe de altă parte, replica Platformei Demnitate și Adevăr, poate chiar mai exagerată și nejustificată decât cea a Jandarmeriei Române: ”Andrei Năstase, de exemplu, scrie că a „urmărit îngrozit scenele de violență din Piața Victoriei, din seara zilei de 10 august„. Concluziile pe care le trage sunt însă ilogice. Potrivit lui, ar fi vorba despre „o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană. Iar pentru asemenea crime demisia e insuficientă într-un stat european. Îmi dau seamă că liderul PPDA este în opoziție și are o gură mai slobodă decât politicienii aflați la guvernare. Dar nici chiar așa. Asta-i din cale afară. Forțele de ordine, deși au gafat la București, în linii mari au acționat în limitele legii, reușind să evacueze fără victime din Piață Victoriei circa 100.000 de persoane.”

Asemenea celor de la PSRM, PPDA a apelat la o situație similară de a arunca cu gunoi în oamenii legii de peste Prut, având un dușman în comun: jandarmeria! ”În această situație, oricum ai suci-o, flashmob-ul organizat de PPDA duminică în fața Ambasadei Bucureștiului la Chișinău, dacă nu-i o diversiune premeditată, e o sclifoseală regretabilă. Ca să nu mai spun că scandările împotriva forțelor de ordine ale României par un deja vu stalinist. Sloganul „Jandarmeria apără hoția!”, bunăoară, trădează multă nesimțire și nu mai puțină ipocrizie. Orice ar spune fruntașii PPDA, demersul lor se constituie de fapt într-un atac nu împotriva mafiei, după cum pretind Andrei Năstase și compania, ci asupra instituțiilor fundamentale ale statului român.”

Editorialistul menționează în această ordine de idei faptul că PPDA nu a protestat niciodată în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău: ”Nici ocupația militară a Transnistriei, nici amestecul Kremlinului în afacerile noastre interne, nici asasinarea la Moscova a rivalilor lui Putin nu au sensibilizat vreodată partidul Țopilor. Iată că și-au găsit acum să înjure reprezentanța diplomatică a Bucureștiului. Mai lipsește doar ca Andrei Năstase, în vreun interviu pentru presa rusă, să invoce jandarmul român ca argument împotriva Unirii.”

”Totuși, PSD, cu toate defectele sale, este o forță politică intrinsecă a sistemului pluralist românesc de la căderea comunismului încoace. Chiar dacă merită să fie apostrofată, formațiunea condusă de Liviu Dragnea constituie o piesă de bază în jocul democratic al Țării. Orice încercare de a o diaboliza echivalează cu o denigrare a sistemului politic românesc, cu o negare a caracterului lui democratic. De aceea, Andrei Năstase și adepții săi trebuie să fie mai cumpătați la vorbă când se pronunță asupra situației din România. Să ne imaginăm că mâine vin ei la putere la Chișinău și se văd nevoiți să aibă de a face cu o guvernare PSD la București. Cum vor dialoga oare cu niște „criminali” și „antieuropeni”, după cum îi califică astăzi pe social-democrați?”, conchide editorialistul Petru Bogatu pentru portalul Deschide.md, nu înainte de a transmite celor de la PPDA un set de lecții și învățămint

Nu scuipa în fântână

Prima. Să nu scuipe, metaforic vorbind, în fântâna unor importante forțe politice românești. S-ar putea ca mâne să le ceară ajutor frățesc și să bea din puțul pe care l-au batjocorit anterior.

A doua. Să nu condamne statul român pentru măsurile pe care le ia împotriva celor care caută să discrediteze prin acțiuni violente manifestațiile de stradă. Nu-i exclus ca și la mitingurile PPDA să apară niște provocatori care vor căuta să-i compromită protestele.

A treia. Să nu defăimeze instituțiile fundamentale ale României de dragul unor interese politice efemere. Calomniindu-le astăzi, PPDA își pregătește prăbușirea morală și politică de mâine.

A patra. Să nu încerce să confiște o luptă care nu-i aparține. Demonstrațiile de stradă din București sunt o inițiativă populară, protestele fiind organizate de societatea civilă sau de diasporă, nu o stratagemă, ca în Chișinău, a interlopilor ascunși în spatele unor partide cu origini oligarhice.

A cincea. Să nu caute pe dracul în tentativa de a transforma niște proteste legale într-o lovitură de stat. Într-un regim parlamentar, chiar și unul defectuos, cum ar fi cel din Republica Moldova, succesiunea la putere este asigurată prin alegeri, nu prin vărsări de sânge și răsturnarea guvernului în stradă. Oricine încalcă această regulă se transformă într-un inamic al democrației cu toate consecințele ce decurg de aici.

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. timofei       Răspunde

    trebuie de fugărit acest bîdle din țară!!!