Accident chimic în Crimeea: Copiii infectați nu vor fi tratați

Krîmski Titan, gigantul industrial din Crimeea, și-a sistat complet activitatea după criza ecologică provocată de iazul de deșeuri al uzinei, anunță agenția RIA Novosti. Presa din Ucraina scrie...

Krîmski Titan, gigantul industrial din Crimeea, și-a sistat complet activitatea după criza ecologică provocată de iazul de deșeuri al uzinei, anunță agenția RIA Novosti.

Presa din Ucraina scrie că norii infestați de dioxid de sulf ar fi ajuns din Armiansk, nucleul de toxicitate, până regiunea Herson, transmite Radio Lemberg, transmite BreakingNews cu referire la Digi24.ro.

Presa din Ucraina scrie că norii infestați de dioxid de sulf ar fi ajuns din Armiansk, nucleul de toxicitate, până regiunea Herson, transmite Radio Lemberg.

Până acum, 41 de grăniceri ucraineni, de pe linia demarcație teritorială cu Peninsula Crimeea, în apropiere de Armiansk, au avut nevoie de intervenție medicală în urma expunerii la pulberea toxică din aer, dintre care 5 au fost spitalizați de urgență.

În acest moment, toate punctele de intrare din Ucraina în Crimeea sunt închise.

De asemenea, toate şcolile din apropierea Crimeei au acum lacăt la ușă, au anunţat autorităţile din Herson, transmite Agerpres. Anterior, circa 4.000 de persoane au fost evacuate din Crimeea către centre de îngrijire.

Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a lua copiii afectați de accidentul ecologic pentru a-i trata, însă administrația rusească din Crimeea – care nu dispune de aceeași infrastructură de sănătate precum capitala Ucrainei – au refuzat oferta.

În ultimele două săptămâni, localnicii s-au plâns de un miros înţepător în atmosferă şi de probleme respiratorii. Au existat şi relatări despre apariţia unor pete uleioase pe maşini sau depozite de culoare maronie.

Autorităţile locale sunt acuzate că ar fi încercat să muşamalizeze incidentul.

Potrivit guvernatorului din Peninsulă, numit de Moscova după anexarea teritoriului, Serghei Axionov, fabrica urmează să își reia producţia în câteva zile. Conform AFP, el a admis că emisii atmosferice suspecte provenite de acolo s-au produs în noaptea de 23 spre 24 august, însă le-a pus pe seama schimbărilor de temperatură care au antrenat o depăşire a normelor autorizate de dioxid de sulf.

A doua zi, mesaje evocând accese anormale de tuse şi iritarea ochilor au început să apară pe reţelele socializare.

În pofida mesajelor alarmante, autorităţile nu au ordonat evacuarea decât marţi, 4 septembrie, după un miting care a reunit circa 300 de persoane în faţa primăriei din Armiansk.

Deţinută în anii 2000 de oligarhul ucrainean Dmitri Firtaş, fabrica a fost transferată în administrarea unui grup rus după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

Uzina utilizează un lac artificial – care măsoară 40 de kilometrii pătrați – pentru diluarea acidului sulfuric. Dar de când Kievul a închis canalul de alimentare cu apă a Crimeei, nivelul lacului a scăzut, expunând şi mai mult zona la poluare chimică.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a calificat drept o „catastrofă ecologică” emisiile de la Armiansk şi a cerut crearea unei comisii internaţionale care să investigheze cazul acestei poluări.

In this article

Join the Conversation