A început numărătoarea inversă: Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Guvernul Sandu să justifice decizia de interzicere a Partidului „Șor”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat decizia de a asculta argumentele în procesul intentat de partidul „Șor” împotriva Republicii Moldova și a cerut guvernului moldovean să...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat decizia de a asculta argumentele în procesul intentat de partidul „Șor” împotriva Republicii Moldova și a cerut guvernului moldovean să răspundă la recursul cu privire la interzicerea partidului. Până la expirarea termenului stabilit de instanță a rămas mai puțin de o lună, iar acum guvernul Sandu trebuie să prezinte argumentele cu temeiurile pentru interzicerea partidului.

Reprezentanții partidului „Șor” au intentat un proces împotriva guvernului Sandu și au reușit să atragă atenția instanței. Trebuie remarcat faptul că marea majoritate a cererilor depuse la CEDO sunt respinse și nu sunt examinate pe fond. De exemplu, în anul 2020 95 % dintre cauze au fost calificate drept nepotrivite pentru a fi examinate pe fond sau au fost respinse și doar 2 000 de cereri au ajuns să fie judecate.

Interesele partidului „Șor” și ale membrii acestuia sunt reprezentate de un grup de juriști internaționali. În cererea depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ei susțin că interzicerea partidului „Șor” încalcă articolele 10 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează drepturile la libertatea de exprimare, de întrunire și de asociere.

Printre altele, în cerere sunt prezentate următoarele argumente:

▫️dizolvarea partidului „Șor” nu a fost prevăzută de lege;
▫️dizolvarea partidului „Șor” nu poate fi considerată o măsură necesară într-o societate democratică;
▫️dizolvarea partidului „Șor” nu a fost o măsură necesară într-o societate democratică, ci mai degrabă un instrument de suprimare a unui partid de opoziție ales în cadrul unor proceduri democratice.

In this article